Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csehországban női aktivisták törvénybe foglaltatnák, hogy a beleegyezés nélküli szex nemi erőszak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A szexuális erőszak ellen harcoló csehországi Konsent csoport, az Amnesty International és a Cseh Női Lobby kampányt indítottak, hogy a cseh képviselők változtassák meg az ország nemi erőszakra vonatkozó törvényeit úgy, hogy a nem beleegyezésen alapuló szexuális cselekményt is a nemi erőszak jogi kategóriájába sorolják.

Az ország vonatkozói törvényei kizárólag azokat a cselekményeket titulálják nemi erőszaknak, amelyek az áldozat ellen elkövetett fizikai erőszakkal, vagy az azzal való fenyegetéssel, vagy az áldozat önvédelemre való képességének hiányát kihasználva valósulnak meg.

A kampányban résztvevők szerint azonban ez a definíció túl tág, és csak arra szolgál, hogy relatíve alacsonyan maradhassanak a nemi erőszakról szóló statisztikák Csehországban.

„Azt kérjük, hogy hozzák létre a nemi erőszak új definícióját, amelytartalmazza a beleegyezés hiányát is, nem csak az erőszak alkalmazását.”

– nyilatkozta a brit Guardian-nek Johana Nejedlová, a Konsent alapítója.

Lucie Hrdá ügyvéd és nőjogi aktivista úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi jogi megfogalmazás cserbenhagyja az áldozatokat. Elmondta azt is, hogy egy esetben kliensét bezárták saját otthonába, és úgy erőszakolták meg. Minden bizonyíték ellenére (ilyen volt többek között a támadó által később írt SMS is, amelyben az szerepelt, hogy „Bocsánat, hogy megerőszakoltalak”) a bíróság felmentette az erőszakolót, mert az nem alkalmazott fizikai erőszakot, és úgy találták, hogy nem merült ki a védtelenség kritériuma sem.

„Amit a törvény nem ismer fel, az az elkábítás, a tanult tehetetlenség vagy az elkövetőtől való pszichológiai függés okozta védtelen állapot.”

– tette hozzá Hrdá.

Az európai országok közül egyelőre csak Írország, Anglia, Belgium, Ciprus, Luxemburg, Izland, Németország és Svédország tekinti nemi erőszaknak a beleegyezés nélküli szexuális cselekményt.

Bár az ország által aláírt Isztambuli Egyezmény egyértelműen nemi erőszaknak minősíti a nem beleegyezésen alapuló szexuális cselekményeket, Csehország mindezidáig nem ratifikálta az egyezményt, tehát ez törvényi kényszerítőerővel nem bír az államra nézve.

Az Isztambuli Egyezmény célja, hogy hatékonyabb eszközöket honosítson meg a családon belüli erőszak elleni küzdelemben, védje az áldozatokat és felelősségre vonja az elkövetőket.

Fellép a párkapcsolati erőszak, a zaklatás, a kényszerházasságok és a női nemi szervek megcsonkításának gyakorlata ellen.

Az ellenzők, például a jelenlegi lengyel, török vagy magyar kormánypártok szerint az egyezményben szereplő társadalmi nem fogalma (amely szerint a nemi szerepek nem öröktől adottak, a nők alárendeltsége csupán társadalmi termék, nem biológiai törvény) aláássa a hagyományos nemi szerepeket és kinyitja az utat a melegházasság és a szabad nemválasztás előtt.

Erről valójában szó sincs, az egyezményben szereplő társadalmi nem csupán annyit állít, hogy a nők elleni erőszak nem a világ vastörvénye, hanem társadalmi hierarchiák eredménye, így lehet ellene küzdeni.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

(The Guardian)

Címlapkép: Mérce