Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Védettségi igazolvány hiányában a halasztható műtétek előtt mégis saját zsebből kell a PCR tesztet kifizetni

Ez a cikk több mint 2 éves.

Míg május végén arról számoltunk be, hogy az ombudsman szerint semmi jogszabályi alapja nincsen a műtétek előtti fizetős PCR teszteknek, a 444 információi szerint most mégis saját zsebből kell finanszírozniuk a tesztet az oltatlan betegeknek és azoknak a szülőknek, akik gyermeküket kísérve fekszenek be.

A fizetős tesztelési rendszert és ezzel együtt tulajdonképpen a „fizetős műtéteket” Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter lengette be, amely számos szakmai és érdekvédő szervezet, valamint az alapvető jogok biztosa szerint is problémás. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) jogvédő szervezet szerint például kifejezetten diszkriminatív és alaptörvény-ellenes szabályozást vezetett be a kormány, amikor a védettségi igazolványhoz kötötte a legtöbb szolgáltatás igénybevételét. Az igazolvány ugyanis nevével ellentétben valójában nem a védettséget igazolja, hiszen a kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége

Ráadásul a kormány azt is számtalanszor elmondta, hogy az oltás felvétele opcionális, tehát egy olyan alapszolgáltatást – mint a TB-támogatott műtétek igénybevétele –  ennek fényében úgyszint problémás fizetőssé tenni.

A 444 cikkében egy kórházi körlevélre hivatkozik, amely szerint keddtől csak az mehet halasztható műtétre vagy rehabilitációra, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagy van egy két napon belül készült negatív PCR tesztje.

A levélben a helyi magánlaborokat is felsorolják, egy teszt majdnem mindenhol 20 ezer forintba kerül, ám van, ahol csak 25 ezer forintért garantálják az eredményt egy napon belül.

Vírus szempontjából kockázatosnak ítélt, más típusú műtétek (endoszkópos/bronchoszkópos, légzésfunkciós, fül-orr-gégészeti vizsgálatok) előtt antigén gyorstesztet végeznek ingyenesen. Ha a szülő nem elektív műtét vagy rehabilitáció, hanem akut fekvőbeteg-ellátás miatt kíséri a gyerekét, legfeljebb 48 óráig maradhat a kórházban negatív PCR-teszt nélkül. Utána ezt kötelező elvégeztetnie saját költségén.

Arról, hogy a bürokrácia hogyan nehezíti meg az oltakozást vagy a védettségi plasztikkártya megszerzését, friss cikkünkben írunk.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán