Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmarad a sztrájk a Nemaknál – A Vasas szakszervezet szerint ez közös siker

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egyezséget kötött a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Vasas Szakszervezeti Szövetség Könnyűfémöntők Vasas Alapszervezet sztrájkbizottságával szerdán, derül ki az érdekvédelmi szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. Az érdekvédelmi szervezet szerint a megállapodást igazi győzelemként könyvelheti el mindkét fél, a figyelmeztető sztrájkot megkerülve ugyanis minden érintett számára előnyös megállapodás született.

Ahogyan a Mércén május végén beszámoltunk róla: az alumíniumöntödében a cégvezetéssel folytatott tárgyalások valamint tárgyalási kísérletek jó ideig nem vezettek eredményre, ezért a helyi szakszervezet sztrájkbizottságot alakított.

A szakszervezet és a munkáltató korábban nyolc százalékos béremelésben állapodott meg, azonban a cég a dolgozók bérezésének más elemeit úgy módosította, hogy valójában ne növekedjen a munkások bére, ez váltotta ki a jelenlegi tiltakozást.

A munkások egy hét pontos követelési listája a következő volt:

 1. Követeljük, hogy a munkavállalókat éjszakai munkavégzés esetén megillető műszakpótlék mértékét a Munkáltató állítsa vissza a korábbi 40 %-os mértékre!
 2. Követeljük, hogy a kollégák által végzett melegüzemi fizikai munkára tekintettel kerüljön sor a fizikai dolgozók részére egy speciális pótszabadság bevezetésére, amely az Mt. által rögzítetteket meghaladóan jár a munkavállalóknak! A pótszabadság mértékét az alábbiak szerint kérjük meghatározni:

  NEMAK-nál munkaviszonyban töltött évek száma

  Pótszabadság mértéke

  3 év munkaviszony után évente

  1 munkanap

  5 év munkaviszony után évente

  2 munkanap

  10 év munkaviszony után évente

  3 munkanap

  15 év munkaviszony után évente

  4 munkanap

  20 év munkaviszony után évente

  5 munkanap

  25 év munkaviszony után évente

  6 munkanap

 3. Követeljük, hogy 15 év munkáltatónál eltöltött munkaviszony után a végkielégítés két hónappal emelkedjen.
 4. Követeljük az orvosi vizsgálat kiterjesztését laborvizsgálattal!
 5. Követeljük az egészségpénztár bevezetését egy szerződéses szolgáltatóval
 6. Követeljük, hogy a munkavállalóknak Mt. 118 § alapján járó pótszabadság igénybevételének időpontjáról az ekörben érintett munkavállalók dönthessenek!
 7. Követeljük, hogy a Munkáltató vállaljon kötelezettséget a 2021. évre irányadó teljeskörű bérmegállapodás megkötésére!

A hétpontos követelésről a két fél május 27-től egészen június 2-ig egyeztetett. A Vasas Szakszervezet alelnöke, László Zoltán a Mércének elmondta: a folyamat meglehetősen feszült hangulatban telt, a felek merev álláspontokról indultak el, sokat kellett azon dolgozniuk, hogy ezeket közelíteni tudják egymáshoz. A tárgyalás viszont sikerrel zárult, a követelések munkaegészségügyi pontjait például kifejezetten hangsúlyosnak tartotta a munkáltatói fél is.

Végül mind a hét sztrájkkövetelést elfogadták.

„A munkavállalók az elmúlt napok során megtapasztalhatták, hogy munkáltatójuk nyitott a dolgozók problémáinak kezelésére és rugalmasan tud közös megoldásokban gondolkodni. Ugyanakkor a munkáltató szembesült vele, hogy munkatársai elkötelezettek, felelősen gondolkoznak, konstruktív módon, de határozottan képesek és készek érdekeiket képviselni”

-írják a Vasas közleményében.

László Zoltán fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az eset azt mutatja: munkahelyi szinten lehet és kell is tenni a változásért.

„A kölcsönös tisztelet és a jóhiszemű együttműködés minden esetben a felek közös sikerét eredményezi és egyensúlyt hoz a társadalmi-gazdasági érdekek viszonyában”

-gratulált a szakszervezeti szövetség a helyi érdekvédelmi szervezet tagjainak, valamint a munkáltatónak.

Címlapkép: A Vasas Szakszervezet akciója 2021. május 1-jén a győri Nemak Alumíniumöntödénél. A szakszervezet az ellen tiltakozott, hogy a győri munkáltató az éjszakai műszakpótlékot 40%-ról 30%-ra csökkentette. / Fotó: Vasas Szakszervezet