Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Netanjahu a bukás szélén: közel a megállapodáshoz az ellenzéki koalíció Izraelben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A szélsőjobboldali Naftali Bennett és a centrista Jair Lapid megállapodtak vasárnap a koalíciós együttműködésről, ami Benjamin Netanjahu miniszterelnökségének végét is jelentheti egyben.

A hosszas vajúdás után tető alá hozott szélsőjobboldali-centrista-baloldali megállapodás alapján a koalíció először Bennettnek adná majd a miniszterelnöki széket, Lapid pedig miniszterelnök-helyettesként és pénzügyminiszterként venne részt a kormányban, majd a ciklus egy későbbi pontján Lapid venné át a miniszterelnökséget.

Izraelben 2019 tavasza óta négy egyértelmű győztes nélküli választást tartottak, a legutóbbit idén márciusban, ahol ugyan az Izraelt 2009 óta vezető Benjámin Netanjahu jobboldali pártja, a Likud kapta a legtöbb szavazatot, hagyományos szövetségeseivel együtt sem sikerült megszereznie a 120 fős Knesszet mandátumainak többségét.

A második helyre az ellenzéki Van Jövő (Jes Atid) futott be, az egykori pénzügyminiszter, Jáir Lapid centrista pártja 16 képviselői helyet szerzett. A vallásos nacionalista Sász 9, a Beni Ganc vezette centrista-liberális Kék-Fehér szövetség 8, Naftali Bennett és radikális jobboldali telepes mozgalma, a Jamina pedig 7 mandátumot szerzett.

A 12 éve hatalmon lévő Netanjahu leváltásáért dolgozó Lapid május elején 28 napot kapott az államfőtől, hogy kormányképes koalíciót hozzon létre a Knesszetben, miután Netanjahunak minden erőfeszítése ellenére sem sikerült bebiztosítania a kormányképes többséget a Likud számára. Ez a határidő jövő hét szerdán jár le.

Lapidnak viszont nagy szüksége volt a Bennett-féle Jaminára a többséghez, ez a formálódó együttműködés viszont a május eleji palesztin-izraeli összecsapások alatt összeomlani látszott: Bennett a krízis csúcsán bejelentette, hogy nem kíván együttműködni a baloldali-centrista koalícióval.

Az Izrael és a Hamász közötti múltheti fegyverszünet, valamint a feszültség mérséklődése után gyorsan újra napirendre került az együttműködés a szélsőjobboldali Bennett és Lapid között. A veszélyt minden jel szerint Netanjahu pártjában is érzékelték: mint vasárnap kiderült, a likudos pénzügyminiszter, Jiszrael Katz pár hete azt is felvetette, hogy előválasztáson keressenek Netanjahu helyére valakit a pártból, aki egy évig kormányozna. Az ötletet Netanjahu elvetette.

A jelenlegi miniszterelnök vasárnap még egy kétségbeesett próbálkozást tett az ellene formálódó koalíció megalakítása ellen, amikor felajánlotta Bennettnek és a Likudból kiváló Új Jövő pártot vezető Gideon Szaárnak, hogy egyfajta rotációs rendszerben, hárman vezessék a kormányt a következő ciklusban. Szaár az ajánlatot késlekedés nélkül elutasította.


A több szélsőjobboldali miniszterrel valószínűleg hamarosan felálló új kormánynak viszont rengeteg kihívással kell megküzdenie, ha szerdán hivatalosan is megbízást kap: a biztos többség nagyban függeni fog az iszlamista Manszúr Abbász külső támogatásától, miközben a koalíción belül is muszáj lesz Lapidéknak megpróbálniuk folyamatosan ügyelni a baloldaliak és a szélsőjobboldali nacionalisták közötti békére.

(Haaretz; Reuters)