Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkra kerülhet sor a veresegyházi GE Aviation gyárban, a munkáltató bérajánlata nem éri el az infláció mértékét sem

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sztrájkolhatnak a dolgozók a veresegyházi GE Aviation repülőgépalkatrész-gyárban. A VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) előzetes felmérése szerint magas a sztrájkhajlandóság a gyár dolgozóinak körében, mert a munkáltató az infláció mértékénél is alacsonyabb mértékben, 4%-kal emelné a béreket, ami éves lebontásban csupán 2%-os emelés lenne – derül ki a VDSZ közleményéből.

A háromszáz embert foglalkoztató gyárban a szakszervezet a dolgozókkal történt előzetes egyeztetés alapján először 8%-os béremelést kért. A cég vezetése azonban a COVID piaci hatásaira hivatkozva alacsonyabb béremelést ajánlott, amire válaszul a szakszervezet egy 6, majd 5 százalékos ajánlattal próbált kompromisszumra jutni.

5%-nál lejjebb viszont nem hajlandó adni a szakszervezet, mert az infláció a legutóbbi hónapban Magyarországon már elérte az 5%-ot és a megélhetési körülmények is romlanak. Ezért amennyiben a munkáltató továbbra sem lesz hajlandó engedni, a munkavállalók kénytelenek lesznek radikálisabb lépésekhez, akár munkabeszüntetéshez folyamodni.

A VDSZ beszámolója szerint a munkáltató ráadásul villámtempóban határozott egyoldalú döntéséről, ami még inkább véleménynyilvánításra ösztönözte a dolgozókat.

A szakszervezet szerint egyáltalán nem követel lehetetlent a munkáltatótól: a VDSZ szerint csupán havi 1,5 millió forint különbségről lenne szó ebben az évben, ami „a cég gazdálkodását látva könnyen teljesíthető lenne”.

Ezért Székely Tamás VDSZ elnök szerint most már csakis a munkáltatón múlik, hogy a tárgyalóasztalnál fog -e születni megállapodás vagy tovább feszül a helyzet.

Kerestük a GE Aviation Hungary-t, hogy elmondhassák ők is álláspontjukat, megkeresésünkre azonban egyelőre nem válaszoltak. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.