Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kísérő nélküli menekült gyerekek százait tartják fogva raktárakban a spanyol hatóságok

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kiskorúakat, köztük egészen kis gyerekeket is összezsúfoltak a spanyol hatóságok Ceutában, miután a héten több ezer menekült érkezett a marokkói spanyol enklávé területére. Az azonosított, kísérő nélkül érkezett több mint 400 gyerek raktárépületekbe zsúfolva, vagy padokon, szabad ég alatt tölti az éjszakákat.

Mint arról a Mérce is beszámolt, hétfőtől szerda estig körülbelül 8000 menekült lépett át ezen a határon, akik közül 1500-ra becslik a kiskorúak számát. A menekülők felfújható úszógumikkal és gumicsónakokkal kerülték meg a Ceután álló hat méteres kerítést, amiért sokakat kihűléssel kellett ápolni, egy ember megfulladt. Spanyolország a krízishelyzetre a hadsereg és rendőrségi alakulatok bevetésével reagált, több ezer embert toloncoltak vissza.

Több száz katonát és az enklávén szolgáló 1100 rendőr mellé további 200 rendőrt vezényeltek ki Ceutára, hogy gumibotokkal, páncélozott járművekkel és füstbombákkal ijesszék el a határon át menekülőket.

A katonák bevetéséről a koalícióban kormányzó baloldal, a szocialista párt és a Podemos által vezetett kormány határozott. A baloldali „menekültbarát” kormány döntése nyomán az európai, köztük a spanyol szélsőjobboldal is fellelkesülve követelt még szigorúbb határintézkedéseket. Salvini bejelentette, hogy az olasz határokon is a katonaságot kéne bevetni. Az Európai Bizottság több tagja is támogatásáról biztosította a spanyol kormányt és Európa határainak katonai megvédésére buzdított.

„Dolgozunk azon, hogy megoldást találjunk az egyedül érkező gyerekek problémájára” – nyilatkozta a spanyol RTVE-nek Ione Belarra, az ország szociális jogokért felelős minisztere vasárnap. – „Nagyon fontos, hogy megértsék, sokkal fiatalabb gyerekeket látunk most, mint szokásosan – 7-8-9 évesekről beszélünk” – tette hozzá a miniszter.

Ezeknek a gyerekeknek kell a tíz napos koronavírus-karantént raktárépületekben eltölteniük, rendőrségi felügyelet alatt. A sajtónak nyilatkozva több gyerek, aki megszökött a felügyelet alól, arról számolt be, hogy a raktárak túlzsúfoltak, napokig nem kaptak meleg ételt, és sokan a földön kényszerülten fekvőhelyet találniuk maguknak.

Helyi spanyol tisztviselők elmondása szerint a marokkói határőrök egy diplomáciai konfliktus miatt enyhítették a határellenőrzést. Spanyolország és Marokkó között azért alakult ki konfliktus, mert a Nyugat-Szahara elszakadásáért küzdő mozgalom, a Polisario Front vezetőjét, Brahim Gali-t április óta koronavírussal ápolják Észak-Spanyolországban.

Marokkó külügyminisztere már múlt hónapban figyelmeztetett, hogy árulásnak tartja Brahim Gali spanyolországi ápolását, aminek „következményei lesznek”. Marokkó eddig fizetségért és katonai képzésért cserébe tartotta fel a határain át menekülőket, most ezt a megállapodást rúgta fel Marokkó.

(The Guardian)