Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ingyenes védettségi tesztet és Pfizer vakcinát követelnek a nyugdíjasoknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy Magyarország nem kíván résztvenni a brüsszeli vakcinabeszerzés következő szakaszában. Az Európai Unió 27 tagországából egyedül hazánk nem kér többet az Unió közös beszerzéséből, a nyugdíjasok azonban most tiltakoznak a Pfizer vakcina-szállítmányok magyarországi befagyasztása ellen.

A 7 nagy érdekvédelmi szervezetet tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Fóruma (NYUSZET) közleményben követeli, hogy az idősek szabadon választhassanak Pfizer vakcinát, amihez folyamatosan érkezzen utánpótlás. Felszólítják a kormányt, hogy tegye ingyenessé a nyugdíjasok számára az oltások után a hatékonysági ellenőrző vizsgálatot, mivel szerintük sok idős ember kapott Sinopharmot, akik szeretnének meggyőződni a védettségükről. A fórum tagjai azt is elvárják, hogy a kormány biztosítson hatékony oltóanyagot azok számára, akiknek a szervezetében a második Sinopharm vakcina beoltása után sem alakult ki a védettség.

A NYUSZET nem érti a kormány miért nem kér az uniós beszerzéssel érkező Pfizer-vakcinákból, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy az oltóanyag hatékonyabb (főleg az idősebb és betegebb korosztálynál) és olcsóbb is, mint a Sinopharm vakcina.

A NYUSZET immunológus szakértői szerint is a 60 éven felülieket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával kellett volna beoltani. Ennek ellenére sokan Sinopharmot kaptak, és többségük szervezetében a második oltás után sem mutattak ki védettséget a vizsgálatok.

Kiemelték, a A Sinopharmmal Kínában is csak 59 éves korig oltottak.

A nyugdíjas szervezet elmondta, sokan költöttek tesztekre, hogy megtudják, valóban védettek-e a vírussal szemben, amely szerintük arról árulkodik, hogy az érintettek immunrendszere nem, vagy csak nagyon csekély mértékben termel ellenanyagot. Ez félelmet gerjeszthet az emberekben, melytől úgy érzik, áldozattá válhatnak. Éppen ezért kérik, hogy azoknak a nyugdíjasoknak, akiket Sinopharmmal oltottak, ám a vizsgálatok nem mutattak ki megfelelő védettséget a szervezetükben, a kormány biztosítson egy második, ám ezúttal az EMA által jóváhagyott oltóanyagot.A nyugdíjas szervezet azt is elvárja, hogy a 60 évnél idősebbek ingyen végeztethessék el a védettségi tesztet.

,,A jelenlegi kormány olyan döntésekre kényszeríti és kényszerítette már eddig is az időseket, amelyek eredményeként kevésbé csökkent a vírus elleni védettségük, mint a fiatalabb korosztályoknak, miközben éppen arról beszéltek, hogy elsősorban őket kell megvédeni”-fogalmaztak.

A NYUSZET szerint ennek ellenére mintegy 500 ezren kaptak bizonytalan hatású oltásokat, amikor az állam olcsóbban tudott volna hatékonyabb
védelmet biztosítani.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón többek között azzal indokolta a vakcinabeszerzésről szóló döntést, hogy a kormány csak Pfizert rendelhet és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak. A tárcavezető azt is elmondta, a vakcinákból van tartalék, Magyarország az eddigi rendelések alapján 2022 végéig több mint 10 millió nyugati vakcinát rendelt, amiből Gulyás szerint a harmadik oltások beadására is van lehetőség, amennyiben szükséges.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila