Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Évtizedek óta szerveződő ellenállásra volt szükség a glasgow-i menekültek kitoloncolásának megakadályozásához

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ami a glasgow-i Pollokshields negyed egyik utcáján történt a múlt héten, a menekültek és menedékkérők védelmének egyik legfontosabb megmozdulásaként fog bevonulni a közelmúlt történelmébe. Az azonban, hogy a bevándorlási hivatalt ilyen eredményesen lehetett megakadályozni a kitoloncolásokban, nem spontán szerveződés eredménye. Ehhez a kilakoltatások és deportálások elleni sokéves munkára volt szükség, írja a Jacobin magazin.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, a múlt csütörtökön több száz helyi lakos gyűlt össze a glasgow-i Pollokshields negyed egyik utcáján, hogy megállítson egy furgont, amivel két menekült indiai férfit akart elvinni a bevándorlási hivatal.

A menekültek és menedékkérők kitoloncolásának megakadályozása azonban Glasgow-ban évtizedes múltra tekint vissza.

2005-ben például egy iskolai csoport szerveződött annak érdekében, hogy  a Belügyminisztérium engedje szabadon barátnőjüket és iskolatársukat, Agnesa Murselajt és a családját. A Glagow-i Lányok, akikről később film és musical is készült, 3 évig tartó kitartó munkával elérték, hogy a Murselaj család Skóciában maradhasson. Fölszólaltak a skót parlamentben, petíciókat kezdeményeztek, s megannyi tüntetést szerveztek.  Azóta a család legfiatalabb tagja, Salih már befejezte a tanulmányait a Strathclyde Egyetemen, ahol jogot és politológiát tanult.

A főként munkásosztálybeliek lakta Glasgow-ban hosszú története van a város által „Refuweegees”-nek keresztelt menedékkérők megvédésének. Az elmúlt 15 esztendőben számos tüntetés zajlott a város szállodáiban rossz körülmények közt elszállásolt oltalomkeresők érdekében.

A határozott kiállás pedig nem maradt eredménytelen.

Amikor tehát a Belügyminisztérium bevándorlási hivatalának emberei csütörtökön hajnalban megjelentek a Pollokshields negyedben, tudniuk kellett volna, hogy hatalmas ellenállásba fognak ütközni.

A tüntetők, akiknek a száma csakhamar meghaladta az ötszázat, elállták a bevándorlási hivatal járművének az útját, az egyik tüntető pedig az autó alá mászott, hogy az semmiképpen sem haladhasson tovább.

Eközben az Egységközpont nevű szervezet – amely a kora reggeli óráktól fogva nyomon követte a Hivatal embereit – tweeteken keresztül további embereket mozgósított.

A helyszínen lévő lakosok teljesen körbevették a járművet, miközben azt skandálták, hogy „ők a szomszédaink, engedjétek el őket”, s azt is, hogy: „rasszista rendőrök, el az utcánkból!”.

Az ellenállás híre perceken belül befutotta a világsajtót, a bevándorlási hivatal pedig kénytelen volt szabadon engedni Lakhvirt és Sumitot.

 

Guardian beszámolója szerint az örömhírt követően a demonstrálók a helyi mecsetbe kísérték a két férfit, ugyanis csütörtökön is zajlott az Íd al-Fitr, azaz a böjt megtörésének ünnepe, amely a muszlim böjti hónapot, a ramadánt zárja le.

Noha a kormányon lévő, az ország függetlenségét támogató Skót Nemzeti Párt már korábban is megpróbálta elérni, hogy saját maguk dönthessenek az ország bevándorlással kapcsolatos kérdéseiben, egyelőre még mindig az Egyesült Királyság Belügyminisztériuma alá tartoznak ezek az ügyek, amit a konzervatív Priti Patel belügyminiszter vezet.

 (Jacobin, Guardian, Mérce)
Címlapkép: Twitter