Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkora tömeg tartóztatott fel egy menekülteket szállító furgont Glasgow-ban, hogy végül meghiúsult a kitoloncolásuk

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több száz helyi lakos gyűlt össze a glasgow-i Pollokshields negyed egyik utcáján csütörtökön, hogy megállítson egy furgont, amivel két menekült férfit akart elvinni a bevándorlási hivatal – írja a Guardian.

A brit hírportál értesülése szerint május 13-án kora reggel vették őrizetbe a két indiai férfit, akik esetében – a Belügyminisztérium szerint – felmerült a gyanú, hogy illegálisan tartózkodnak az Egyesült Királyságban. Nem sokkal később azonban már akkora tömeg lett az őket elszállítani próbáló furgon körül, hogy az nem tudott tovább haladni.

A helyszínen lévő lakosok teljesen körbevették a járművet, miközben azt skandálták, hogy „ők a szomszédaink, engedjétek el őket”. Egy demonstráló pedig be is mászott a furgon alá, így megakadályozva, hogy újra elinduljon.

A helyszínen a rendőrség is jelen volt, és végül délután 5 óra körül a rendőrfőnök úgy döntött, az őrizetbe vett férfiakat szabadon kell engedni a jelenlévők biztonsága és egészsége érdekében. A Guardian beszámolója szerint az örömhírt követően a demonstrálók a helyi mecsetbe kísérték a két férfit, ugyanis csütörtökön is zajlott az Íd al-Fitr, azaz a böjt megtörésének ünnepe, amely a muszlim böjti hónapot, a ramadánt zárja le.

A Guardiannek nyilatkozó jelenlévők úgy fogalmaztak, ez győzelem a közösségük számára, és nagyon örülnek a helyiek szolidaritásának a menekültekkel és menedékkérőkkel.

Roza Salih, egy glasgow-i kurd menekült és aktivista ugyanakkor elítélte az ehhez hasonló hajnali rajtaütéseket, amiket a városban immáron 15 éve hajtanak végre rendszeresen.

Noha a kormányon lévő, az ország függetlenségét támogató Skót Nemzeti Párt már korábban is megpróbálta elérni, hogy saját maguk dönthessenek az ország bevándorlással kapcsolatos kérdéseiben, egyelőre még mindig az Egyesült Királyság Belügyminisztériuma alá tartoznak ezek az ügyek, amit a konzervatív Priti Patel belügyminiszter vezet.

A csütörtöki akcióról így – nem meglepő módon – nagyon eltérő véleménnyel voltak a vezető politikusok. Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere Twitteren azt írta, büszke arra, hogy olyan országot vezethet, ami támogatja és befogadja a menekülteket és menedékkérőket. Egy másik tweetben pedig elítélte a kormány bevándorlási politikáját, és ezt a konkrét akciót is.

„A belügyminisztériumnak a mai nap után nehéz kérdéseket kell feltennie. Megdöbbentően felelőtlen volt ezt megtenni az Íd alatt, muszlim közösségünk szívében, és egy súlyos Covid-járvány közepette – de még mélyebb probléma a felháborító menekültügyi és bevándorlási politika” – írta.

Wafa Shaheen a Skót Menekültügyi Tanácstól a Guardiannek elmondta, függetlenül az érintett személyek bevándorlási státuszától, egy ilyen akció a belügyminisztériumtól felesleges volt és elkerülhető lett volna.

A minisztérium egyik szóvivője viszont ezzel szemben azt nyilatkozta:

„Az Egyesült Királyság kormánya úgy küzd az illegális bevándorlás és az általa okozott, gyakran a legkiszolgáltatottabb embereket érintő károk ellen, hogy eltávolítja azokat, akiknek nincs joguk az Egyesült Királyságban tartózkodni. A glasgow-i műveletet bevándorlási bűncselekmények gyanúja miatt hajtották végre, és a két indiai állampolgár végig közreműködő volt a hatóságokkal.”