Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hátrányos megkülönböztetés érhetett az SZFE-re felvételiző diákokat a HÖK szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Úgy véli a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK), hogy hátrányos megkülönböztetés ért leendő hallgatókat, miután az elmúlt héten többektől is arról érkezett jelzés, hogy az egyetem múltjával kapcsolatos hozzáállásukról és az egyetemfoglalásról alkotott véleményükről kérdezték őket a felvételijükön.

„Ez, vagy bármilyen más visszaélés semmilyen helyzetben sem megengedhető, de azt gondoljuk egy szakmai felvételi során fel sem kéne merülnie efféle kérdéseknek, hiszen a válaszok semmilyen szinten nem befolyásolhatják a felvételiztető osztályfőnökök döntését”

– fogalmaz a HÖK.

A hallgatói képviselet szerint amennyiben ideológiai alapon válogatják a leendő hallgatókat, az egyetemi polgárság elveszítheti azt a sokszínűséget, ami eddig jellemző volt rá.

Ennek elkerülése érdekében arra kérnek minden felvételizőt, értesítsék őket, ha visszaélés éri őket, hogy „senki ne maradhasson egyedül és tudja, lesz, aki felemeli a hangját miatta.”

Mint arról az elmúlt hónapokban beszámoltunk, a múlt nyáron alapítványi fenntartásba került SZFE polgársága szeptembertől épületfoglalással tiltakozott az általuk illegitimnek tartott kuratórium működése ellen, amelyet végül novemberben a járványhelyzet súlyosbodása miatt kénytelenek voltak feladni. Az – azóta több egyetemre is kiterjesztett – alapítványi modell értelmében az intézmények élére kinevezett (kormánytagokkal, illetve Fidesz-közeli alakokkal feltöltött) kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit. Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam finanszírozza, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

Érdemes visszaemlékezni szeptember elejére, amikor az SZFE lemondott vezetősége, Upor László, Németh Gábor és Bagossy László tárgyalt az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökével, Vidnyánszky Attilával. Németh a tárgyalás után arról beszélt a sajtónak, hogy érezhetően nem ugyanazt értik változás alatt: „az autonómia garanciák megvonásával elsősorban egy ideológiai változást próbálnak előkészíteni” – mondta. Vidnyánszky azonban arról beszélt: az egyetem nem akarja meghallani, hogy a kuratóriumnak nem áll szándékában eltüntetni a meglévő dolgokat, hanem valódi szakmai vita mentén szeretne új dolgokat felépíteni.

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Színház- és Filmművészeti Egyetem kommunikációs irodájának. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Címlapkép: Egyetemfoglaló diák az SZFE-nél. / Fotó: Csoszó Gabriella