Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Századik napja tartják fogva az egyiptomi hatóságok a CEU hallgatóját, Ahmed Samirt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Immár századik napja tartják fogva a CEU diákját, Ahmed Samirt, akit terrorizmus vádja és álhírterjesztés miatt tartóztattak le Kairóban és börtönöztek be feburár elsején. Ahmed miatt most életnagyságú, kartonból kivágott figurákat állítottak ki a CEU bécsi kampuszán.

Fotó: CEU/Adam Hushegyi

Ahmed a téli szünetben Egyiptomba ment meglátogatni a családját, ám a Sarm es-Sejk-i nemzetközi repülőtéren érkezése után rögtön kihallgatták. Ekkor még megengedték neki a hatóságok, hogy hazatérjen családjával, ám nemsokára házkutatást tartottak szülei házában, ahol viszont a rajtaütés idején nem volt jelen. A hatóságok kérésére végül február 1-jén önként jelentkezett a rendőrségen. A rendőrség később hivatalosan is tagadta, hogy Ahmed őrizetben lenne.

Ahmedet végül az ügyészség azzal vádolta, hogy „terrorista szervezethez csatlakozott” és „terrorista szervezetet finanszírozott” és „hamis információkat terjesztett a közösségi médiában. Az Amnesty International közel-keleti irodája szerint letartóztatásának valójában a kutatási területéhez lehet köze, amely az iszlám vallás a nőjogok kapcsolatát vizsgálja.

Ahmed jelenleg is előzetes letartóztatásban van, melyet jogi képviselet nélkül már háromszor meghosszabbítottak.

A CEU bécsi kampuszának diákjai 20 darab életnagyságú, Ahmedet reprezentáló papírtáblát helyeztek el az egyetemen, főképp olyan helyeken, ahol a hallgató szívesen töltötte idejét. A járványhelyzet miatt az installáció nem tekinthető meg személyesen, ám a képek itt elérhetőek.

„Ezzel az installációval zsigeri módon szerettük volna azt ábrázolni, hogy mit jelen Ahmed távolléte közösségünk számára. Az, hogy Ahmed nincs itt, ahol a helye lenne, mindannyiunkat érint. Nem fogunk csendben hallgatni arról, hogy ő is, mint sokan mások, egy egyiptomi börtönben van. A világnak nem szabad tétlenül állnia, hanem arra kell ösztönöznie az egyiptomi hatóságokat, hogy engedjék szabadon Ahmedet és a többi olyan kutatót, akit hozzá hasonlóan igazságtalanul vettek őrizetbe”

-írja Lilly Maria Schlagnitweit, a CEU mesterszakos hallgatója, a kiállítás egyik szervezője.

Az egyetem rektora, Michael Ignatieff közleményében azt írta:

„Szégyen, hogy egy fiatal diákunknak börtönben kell lennie ahelyett, hogy befejezné hallgatói munkáját, elvágva a  családjától és a barátaitól, anélkül, hogy szabadon kifejezhetné véleményét. A CEU elítéli Ahmed őrizetben tartását és feltétel nélküli szabadon bocsájtását követeli.”

Az egyiptomi diákok és kutatók ellen évek óta folyó hadjáratról Ahmed hallgatótársa, Al-Kurdi Ahmad számol be cikkében, amely itt olvasható.

Címlapkép: Fotó: CEU/Adam Hushegyi