Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdoğan szerint az Európai Unió képtelen megmaradni erősnek Törökország nélkül

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az európai kontinens békéjét és egységét ünnepelni hivatott Európa-nap alkalmából osztotta meg meglátásait Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap a publikummal.

Erdoğan több problémát is boncolgatott nyilatkozatában, amelyekkel szerinte az Európai Uniónak foglalkoznia kellene, ezek közül is kiemelte, hogy az államszövetségnek „új intézményrendszerre és új vízióra” van szüksége.

Törökország autokrata elnökének az adott apropót a nem különösebben ismert ünnepnap mellett gondolatainak kifejezésére, hogy idén május 9. egy Európa jövőjéről szóló EU-s stratégiai konferenciának a kezdetével is egybeesik.

Erdoğan szerint Európának az utóbbi időkben olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, mint „a menekültválság, az iszlamofóbia, idegengyűlölet, gazdasági instabilitás, a britek kilépése és a koronavírus-járvány.”

A török vezető szerint az Unió előtt álló legnagyobb akadály az erős globális szereplővé válás útján a „stratégiai türelem és vízió hiánya”. Erdoğan erre a problémára rögtön javasolja is országa felvételét az EU-ba, annak ellenére, hogy az „kettős mércét alkalmaz és akadályokat gördít”, amikor Törökországról van szó.

Különösebben nem fejtette ki a török elnök, hogy az utóbbi években agresszív kül– és autoriter belpolitikát folytató és pénzügyileg viszonylag instabil Törökország milyen módszerekkel erősítené az Európai Uniót.

A koronavírus miatt természetesen nem csak az EU országai, de a törökök is szenvednek, a gazdaság sem bírja a járvány okozta lezárást, hiszen így az ország egyik húzóágazata, a turizmus esett el a legtöbb bevételtől.

Ahogyan más országokban, így itt is az alacsony keresetű rétegeket érintette leginkább a válság. Az igazán nagy gond pedig az, hogy Törökországban a munkavállalók 42%-a van minimálbérre bejelentve, azaz itt egy sokkal szélesebb réteg vált kiszolgáltatottá. Az elmúlt egy évben pedig nem sokat tett értük a kormány.

Víziókból azonban továbbra sincs hiány, idén februárban például Erdoğan bejelentette, hogy 2023-ban Törökország embert küld a Holdra. Mindezt akkor, amikor az online oktatásban 2,4 millió általános iskolás diák azért nem tud részt venni, mert nincs internet-hozzáférése.

(Ahval News)
Címlapkép: Orbán Viktor / Facebook