Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titkosszolgálati módszerekkel lehetetlenítenének el egy marxista napilapot Németországban

Ez a cikk több mint 2 éves.

A németországi hírszerzés 2004 óta árgus szemmel figyeli az elkötelezetten rendszerkritikus Junge Welt című berlini napilapot.

Az 1947-ben alapított, sokáig a Német Demokratikus Köztársaság kommunista pártjának ifjúsági tagozatához tartozó, mindvégig következetesen antifasiszta lap, amely az 1995-ös újraalapításától kezdve olvasói támogatásokból tartja fenn magát, az egyetlen olyan napilap Németországban, amely rendszeresen szerepel az Alkotmányvédelmi Hivatal éves jelentéseiben.

Annak érdekében, hogy a Junge Welt szerkesztősége megtudja, mi indokolja az állandó titkosszolgálati megfigyelésüket, a Die Linke kérdéssel fordult a kormányhoz.

A május 5-én megkapott válasz szerint az, hogy a Junge Welt önmagára mint „baloldali, marxista irányultságú” lapra hivatkozik, „összeegyeztethetetlen az alkotmánnyal”. A lap és a kiadó megfigyelését pedig az indokolja, hogy a 25-30 ezer példányban megjelenő napilap terjesztése „hatékony”.

Günter Krings, a belügyminiszterium parlamenti államtitkára, a CDU politikusa kifejtette, hogy a marxista lap „a szabad és demokratikus rendet” fenyegeti, hovatovább „szélsőséges törekvések” jellemzik.

A besorolást pedig azzal indokolta a belügyminisztérium, hogy: „A jW egyértelműen kommunista irányultságú napilap. A lap marxista meggyőződése alapvető célként tekint arra, hogy a liberális demokráciát szocialista/kommunista társadalmi renddel váltsa fel”.

A belügyminisztérium kitért arra is, hogy a forradalmi marxista lap nézete, miszerint a társadalom osztályokból áll, amelyet a termelés határoz meg, ellentmond az „emberi méltóságnak”, hiszen az embereket „nem szabad puszta tárgyakká” lefokozni, hanem az egyént „alapvetően szabadnak kell tekinteni”.

„E logika szerint minden szociológus, aki objektív kritériumok alapján próbálja meghatározni az emberek helyzetét a társadalomban (pl. a termelési folyamatban elfoglalt helyüket), az emberi méltóságot tiporja sárba. Ha az osztályok létezése valóban sérti az emberi méltóság alkotmányos garanciáját, akkor az osztályok nélküli társadalom szorgalmazása, amivel a Junge Weltet a német kormány vádolja, teljes mértékben megfelelne az alaptörvény szellemének” – kommentálták a belügyminisztériumi választ a Junge Welt újságírói.

A Junge Welt hétvégi lapszámának címoldala: Az állam a Junge Welt ellen. (Fotó: Facebook)

A belügyminisztérium bizonyítékokat is talált a Junge Welt marxizmusára. Úgy vélik, hogy:

A lap „marxista irányultságát” bizonyítja már az is, hogy a Junge Welt „pozitívan hivatkozik” a „kommunista főgondolkodókra (Leninre, Rosa Luxemburgra, Karl Liebknechtre, Karl Marxra és Friedrich Engelsre)”.

Éppen ezért azt a következtetést vonták le, hogy a Junge Weltet el kell lehetetleníteni, titkosszolgálati eszközökkel „meg kell fosztani a táptalajától”.

Az alkotmányvédelmi hivatal megfigyelése egyebek mellett már eddig is azzal a következménnyel járt, hogy a népszerű napilapot számos bolthálózat levette a polcairól, ami komoly nehézségeket jelent a lap számára.

A felsorolt „okok” miatt történő titkosszolgálati megfigyelés „ellentmond a német alkotmányban lefektetett sajtó- és véleményszabadságra vonatkozó rendelkezéseknek” – mondta el pénteken Stefan Huth, a Junge Welt című napilap főszerkesztője.

„Az ország minden demokratikusan gondolkodó polgárának komolyan aggódnia kell e fejlemény miatt”, tette hozzá.

A főszerkesztő különösen a médiaszakembereket figyelmét szeretné felhívni, hogy nagyon alaposan vizsgálják meg a szövetségi kormány válaszát, mert „az ott elhangzott kijelentések nem csak a Junge Welt napilap alkotmányosan garantált alapjogai elleni támadást jelentenek”.

(Neues Deutschland, PresseportalTAZ.de)