Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A volt lengyel miniszterelnököt nevezték ki az Auschwitz Múzeum fontos posztjára, túlélők családjai tiltakoznak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nyílt levélben tiltakoztak az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor egykori foglyainak leszármazottai és egy 99 éves holokauszttúlélő Beata Szydło (PiS) korábbi lengyel miniszterelnök Auschwitz Múzeum szakmai tanácsadó testületébe történt kinevezése ellen.

A lengyel ONET által közölt nyílt levélben a leszármazottak rámutattak, hogy a jelenleg is kormányzó Jog és Igazságosság párt politikusa, Szydło miniszterelnöksége idején nyíltan kokettált szélsőjobboldali csoportokkal, valamint a menekültek ellen hergelte a lengyel közvéleményt.

„Emlékszünk még a menekültellenes nyilatkozatokra, a holokauszt-kutatók munkájának aláásására, a nyíltan fasiszta szervezetek megtűrésére és az Európai Uniós szövetségek megtagadására. Nem értünk egyet.”

– olvasható az írásban.

Az aláírók között felbukkan Witold Pilecki százados leszármazottainak neve is, aki maga a második világháborús lengyel antifasiszta ellenállás hőse volt. Pilecki önként jelentkezett az auschwitz-birkenaui haláltáborba, hogy kicsempészhesse az ott elkövetett rémtettek bizonyítékait. Pileckit a háború után a sztálinisták koncepciós perben halálra ítélték, majd kivégezték.

2017-ben Szydło miniszterelnökként részt vett a lengyel foglyok deportálásának 77. évfordulójára szervezett állami megemlékezésen, ahol komoly vitákat kiváltó beszédében többek között arról beszélt, hogy

„Auschwitz komoly lecke napjaink zavaros helyzetében, amikor meg kell tennünk mindent, hogy megvédjük a biztonságát és az életét a polgárainknak.”

Ezt a mondatot többen értelmezték úgy, hogy az államfő a jelenlegi helyzet alatt a menekültválságot értette. „Ilyen szavakat, ilyen helyen egy lengyel miniszterelnöknek soha nem szabadna mondania.” – fogalmazott Twitteren akkor Donald Tusk, korábbi lengyel miniszterelnök.

Beata Szydłot áprilisban nevezte ki a lengyel kulturális miniszter a megsemmisítő tábor helyén álló múzeum szakmai testületébe. A kinevezés azonnal komoly ellenállást váltott ki mind a szakmában, mind a közvéleményben, és a testület kilenc tagjából négyen fel is mondtak.

Piotr Gliński miniszter, aki Szydłot kinevezte, egyelőre nem reagált a levélre, de korábban elítélően nyilatkozott a múzeumi felmondásokról. Szerinte a szakértők távozása azzal fenyeget, hogy a párbeszéd „átpolitizálódjon”, és megtiszteltetésnek titulálta, hogy a volt miniszterelnök ott dolgozik.

(ONET)