Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobrev Klára hivatalosan is a DK miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vasárnap nem egészen váratlanul hivatalosan is bejelentette a Demokratikus Koalíció Dobrev Klára EP-képviselő indulását az ellenzéki előválasztáson a párt miniszterelnök-jelöltjeként.

A jelöltet leleplező műsorban szó esett többek között az oktatást, a nyugdíjasokat, a mezőgazdaságot, az egészségügyet és a környezetvédelem helyzetét érintő problémákról, természetesen heveny fideszezéssel és mészárosozással fűszerezve, felemlegetve a kormány számos hibáját. Megszólalt számos választópolgár is, felhívva a figyelmet a bőrükön érzékelt problémákra.

Dobrev a bejelentésről szóló élő videóban elmondta, hogy „készen áll rá, hogy egyesítse az Orbánnal szemben álló ellenzéki sokaságot, és legyőzze Orbán Viktort és velejéig romlott rendszerét.”

Az új miniszterelnök-jelölt szerint nagy bajban van az ország, és tengernyi feladat vár az új kormányra. Szerinte „történelmi árulás” Oroszországhoz vagy Kínához kötni az országot, amit szerinte Orbán csinál. Szükség van szerinte erős, öntudatos, lehetőségekkel felruházott falvakra és városokra, részvételre a közügyekben.

Dobrev szerint a kitalált ellenségek, plakátkampányok után bekopogtatott az ajtón egy igazi kihívás – utalva a koronavírus-járványra – és a kormányzás összeomlott, ami miatt magyar emberek ezrei haltak meg.

Az Orbán-rendszer hibás kormányzása szerinte nem a járvánnyal érkezett Magyarországra, itt van az előtte is. Dobrev szerint az elmúlt tíz évben módszeresen, lépésről-lépésre kettészakították az országot, jól élő kevesekre, és küszködő sokakra.

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége 2019-ben kezdte politikai karrierjét, abban az évben egy sikeres kampány után megválasztották Európai Parlamenti képviselőnek.

EP-kampánya során korábban az európai minimálbért, az európai családi pótlékot, az európai multiadót és az európai minimálnyugdíjat tűzte ki elérendő célként,valamint a konföderatív „Európai Egyesült Államok” megalakítását tartotta kívánatosnak.

„A DK EP-képviselőjeként azért harcolok, hogy minden európai embernek, köztük nekünk, magyaroknak is járjon a garancia egy tisztességes életre. Ehhez kell az európai minimálbér”

nyilatkozta korábban Dobrev.

A végül tavaly ősszel az Európai Bizottság által (az EP ajánlásai alapján) benyújtott javaslat végül nem sikerült különösebben erőteljesre, mindössze egy keretrendszer felállítását szorgalmazza, nem határoz meg közös minimálbér-szintet, valamint kötelezi a tagállamokat éves jelentések összeállítására, amelyekben be kell számolniuk a minimálbér-védelem terén kifejtett erőfeszítéseikről.

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás