Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Május 1-jén csökkentették a győri alumíniumöntödében dolgozók műszakpótlékát, a Vasas Szakszervezet a helyszínen tiltakozott

Ez a cikk több mint 3 éves.

40% feliratú táblákat és május elsejei ajándékokat osztogatott a Vasas Szakszervezet a győri Nemak Alumíniumöntöde éjszakai műszakból távozó dolgozóinak. A szakszervezet ezzel az akcióval tiltakozott az ellen, hogy a győri munkáltató az éjszakai műszakpótlékot 40%-ról 30%-ra csökkentette. A műszakpótlék-csökkenés éppen május 1-én, a munkások ünnepén lépett érvénybe.

Az eseményt a Mérce élőben közvetítette:

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke lapunknak elmondta, hogy a szakszervezet éppen két-három héttel ezelőtt írt alá egy bérmegállapodást a munkáltatóval, amely akkor egy jó bérmegállapodásnak tűnt és amely ennél a cégnél az első együtt – a szakszervezet és a munkáltató által is – aláírt bérmegállapodás volt.

László Zoltán elmondása alapján két-három héttel később a munkáltató mégis úgy döntött, hogy a megemelt bérekkel együtt sem fognak többet adni a dolgozóknak, mert csökkentik a pótlékot és átszervezik a műszakokat.

„…az nem állapot, hogy megállapodunk egy bérfejlesztésben, aminek örülünk, és azt a végén visszaveszik, szinte eltűnik a bérfejlesztés” – nyilatkozta a szakszervezet alelnöke.

 

 

A műszakpótlék csökkentése nagyjából 600-800 embert érinthet. A dolgozóknak mintegy fele tagja a Vasas Szakszervezetnek. A helyszínen tudósító kollégánk is arról számolt be, hogy a helyszínen sok dolgozó viselt Vasas-maszkot. László Zoltán szerint a dolgozók nagyon elégedetlenek a helyzettel és nem tartja méltó bánásmódnak a munkáltató eljárását:

„Nagyon kemény körülmények között dolgoznak, nagyon drága kenyér az övék, és én azt gondolom, hogy ez egy nem elfogadható és nem méltó elbánás a dolgozókkal szemben. […] Aki ezt a munkát végzi fémgőzben van, melegben van, a fémet utána meg kell munkálni, tehát fémforgácsban van. Nagyon kemény munka, az amit ők végeznek. Tisztelni, becsülni kell ezeket az embereket.” – véli László Zoltán.

Kerestük a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft.-t, hogy nyilatkozzanak arról, valóban változatlan maradt -e a gyárban dolgozók keresete a korábbi bérmegállapodás ellenére. A megkeresésre egyelőre nem a cég válaszolt, amennyiben később mégis nyilatkoznak, a cikket frissítjük.

Címlapkép: Pootharszkiné Lakatos Klaudia