Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ötezer egészségügyi dolgozó eshet el méltó végkielégítésétől az új jogállás miatt

Mindössze párhavi végkielégítést fizetnek ki azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem írták alá az új, egészségügyi szolgálati munkaszerződést, pedig közalkalmazottként ennél jóval magasabb összeget is kaphattak volna – nekik nyújt jogi segítséget a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) és a Magyar Helsinki Bizottság a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve.

Az új egészségügyi jogviszonyról és annak hátrányairól már korábban is beszámoltunk a Mércén, cikkeink a témában itt érthetőek el.

Ahogyan a Magyar Helsinki Bizottság is rámutatott: mintegy 5000 szakember alkotmányos jogait sértette meg a törvényhozás azzal, hogy méltánytalan és diszkriminatív módon szabályozta a végkielégítéseket az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény megalkotásakor. Jogviszonyuk hosszától függően, közalkalmazottként ugyanis akár nyolchavi fizetésüknek megfelelő összeget is kaphattak volna végkielégítésként azok a dolgozók, akik nem írták alá új szerződésüket.

A jogvédők szerint a kormány ezzel jelentős összeget spórol meg azokon a szakembereken, akik az elmúlt években, de különösen a járvány időszakában embert próbáló körülmények között álltak helyt.

„De vélhetően nem a spórolás szándéka vezette a kormányt, hanem az, hogy a végkielégítések alacsony összegével gyakoroljon nyomást az egészségügyi dolgozókra, hiszen a járvány időszakában, a munkaerő-piaci helyzet jelentős romlásakor nem mindegy, hogy fél évre vagy pedig szűk egy hónapra elég pénzzel kell nekivágniuk a munkakeresésnek”

-írják.

Ezek a dolgozók pedig annak tudatában végezték felelősségteljes munkájukat akár évtizedeken keresztül, hogyha jogviszonyuk megszűnik, méltányos végkielégítés illeti majd meg őket.

Egy 2018-as alkotmánybírósági döntés szerint azt is alapjogi védelem illeti meg, ha valaki számára jogszabály garantálja, hogy bizonyos feltételekkel a jövőben tulajdont fog szerezni és az Emberi Jogok Európai Bírósága is elismeri, hogy a jogos váromány elvonása sértheti a tulajdonjogot.

A szabályozás emellett a diszkrimináció tilalmába is ütközik: 25 év munka után egy közalkalmazottnak nyolchavi, egy honvédelmi alkalmazottnak pedig kilenchavi fizetésnek megfelelő végkielégítés járna, ám egy 25 éve a pályán lévő egészségügyi dolgozó, – ha nem lépett be az új egészségügyi jogviszonyba – csak háromhavi illetménynek megfelelő végkielégítést kapott.

Így nehéz a büntető-kényszerító szándékon kívül mással magyarázni, hogy miért kap jóval kisebb összeget az, akinek azért szűnt meg a jogviszonya, mert nem írta alá a rohanvást elé tett, tisztázatlan következményekkel járó szerződést, noha ugyanúgy hosszú időn át nehéz és felelősségteljes munkát végzett.

Azok a dolgozók, akiknek közalkalmazotti jogviszonya az egészségügyi szolgálati szerződés elutasítása miatt szűnt meg, a törvény hatályba lépésétől számított 180 napon belül, tehát 2021. május 17-ig kérheti az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a végkielégítésre vonatkozó átmeneti szabályokat. Ha az AB is alkotmányellenesnek találja és megsemmisíti azokat, akkor pedig a munkáltatónak a közalkalmazottakra vonatkozó végkielégítési szabályok alapján ki kell fizetnie az elmaradt végkielégítést, vagy a közalkalmazotti jogviszony megszűnésétől számított három éven belül munkaügyi perben lehet az elmaradt összeget követelni.

Abban az esetben, ha az AB elutasítja a panaszt, vagy három éven belül nem hoz döntést, az Emberi Jogok Európai Bíróságától lehet kérni a jogsértés megállapítását, illetve az elmaradt végkielégítésnek megfelelő kártérítés megítélését.

A Helsinki Bizottság és a TASZ a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve alkotmányjogi panaszmintát, valamint a benyújtást elősegítő útmutatót készített. A mintabeadvány megírása során a két szervezet jogászai támaszkodtak a Karsai Ügyvédi Iroda által készített alkotmányjogi panaszra. A dokumentumok itt érhetők el.

Ha az érintett egészségügyi dolgozóknak további kérdései merülnek fel, melyekre az útmutatóból nem kapnak választ, a két szervezethez fordulhatnak segítségért:

  • Magyar Helsinki Bizottság: a helsinki@helsinki.hu címen, vagy hétköznapokon 11:00-13:00 között a +36706245752 telefonszámon
  • Társaság a Szabadságjogokért: https://tasz.hu/ingyenes-jogsegelyszolgalat
Címlapkép: MTI/Mónus Márton