Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választásokig biztos nem kell kiköltöznie a Szabolcs utcai kórháznak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Úgy néz ki, maradhat a helyén a Szabolcs utcai hajléktalankórház bérleti szerződésének lejárta, azaz június 30-a után is – adta hírül a 24.hu.

A portál Gulyás Gergely miniszterelnökéget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása, valamint budapesti városházi forrásokra hivatkozva azt írja:

a választásokig biztosan stabil a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeihez tartozó kórház helyzete.

A 24.hu azt követően kérdezett rá a kórház sorsára a kormánynál, hogy a múlt héten megalakult a Hajléktalan Egészségügyi Centrum helyzetének rendezését koordináló fővárosi és kormányzati közös munkacsoport. Miután a főváros és a kormány megállapodása szerint a munkacsoport határozatlan ideig működik, kérdést intéztek a kormányhoz, hogy ez valóban azt jelenti-e, hogy határozatlan időre meghosszabbodik a bérleti szerződés is.

Erre Gulyás Gergely így válaszolt a csütörtöki kormányinfón:

„Reméljük, hogy gyümölcsöző megoldást tudnak találni a helyzetre, és akkor az állam a saját tulajdonában álló negyedik épületszárnyat is fel tudja újítani. Ha nem, akkor tudomásul vesszük.”

Fővárosi forrásra hivatkozva a 24.hu azt írja, hogy a munkacsoport azon dolgozik, hogy a főváros csereingatlant adjon az államnak a néhány éve felújított kórházépületért cserébe. Tehát elsődlegesen az a cél, hogy a kórház maradjon a helyén, és a költözés csak másodlagos opció, miközben az épületet tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábban a bérleti szerződés felmondása után kifejezetten azon az állásponton volt, hogy a kórház költözzön, hogy irodaház lehessen az épületből.

Korábban a Mércén is beszámoltunk arról, hogy május 1-jéig ki kellett volna ürítenie a fővárosnak a BMSZKI-hez tartozó Szabolcs utcai hajléktalankórházat, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felmondta az intézmény bérleti szerződését a Fővárosi Önkormányzattal. A Fővárosi Önkormányzat által önként működtetett hajléktalankórházban az orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót tartanak fenn, illetve éjszakai szálláslehetőséget biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek.

Az továbbra sem ismert, hogy a kórházépületben melyik állami szervnek terveztek irodát kialakítani.Korábbi információk arról szóltak, hogy az OGYÉI költözne a Szabolcs utcai Hajléktalan Egészségügyi Centrum épületébe.

A bezárással fenyegetett intzmény védelmében nyílt levelet írt korábban tizenkilenc hajléktalanellátó szervezet, azaz szinte a teljes fővárosi ellátórendszer.

Ebben az aláíró szervezetek arra kérték a döntéshozókat, hogy vagy tegyék lehetővé a Szabolcs utcai betegellátás további működését, vagy  pedig biztosítsa a BMSZKI számára egy ellátásra alkalmas ingatlan használatának a lehetőségét.

A Szabolcs utcai kórház bezárása ellen tiltakozó ellátószervezetek azt is kifejtették a levélben, hogy miért  össztársadalmi érdek a hajléktalakórház működésének folyamatossága: fővárosi kórházak gyakran fordulnak a Szabolcs utcai intézményhez azért, hogy ellátást nyújtson sok olyan otthontalan betegeknek, akik már nem szorulnak ugyan  aktív kórházi kezelésre, de az gyógyulásukhoz szükséges „otthoni lábadozás” nem adatik meg nekik, és az állapotuk is gyakran súlyosabb, mint amit egy szociális intézmény a maga eszközeivel kezelni tudna.

Ebből következően a  Szabolcs utcai telephely megszűnése közvetlenül növelné a járvány kellős közepén egyébként is a kapacitása végén járó fekvőbeteg-ellátás terhelését, emellett pedig a fedél nélkül, közterületen éjszakázok számát is.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán reagált a kórház megmenekülésének hírére:

„Ahogy mondtam, úgy lesz: a Szabolcs utcai kórház nem költözik, az ott ellátott betegek és a dolgozók is biztonságban vannak. Önmagában sokatmondó, hogy egyáltalán küzdeni kellett a kormánnyal járvány idején egy kórházunk megmaradásáért, de most inkább konstatáljuk: a város közösségének szolidaritása erősebb bármilyen részérdeknél”

– írja.