Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lengyelországban jobb- és baloldali koalíció jött létre az EU-s covid-mentőcsomag ratifikálásáért

Ez a cikk több mint 2 éves.

A lengyel „illiberális” kormányzópárt, a Jog és Igazság Pártja (PiS) a tegnapi napon hivatalosan is megegyezett a több párt szövetségéből álló egységes lengyel baloldallal abban, hogy Lengyelország ratifikálni fogja az EU covid-mentőcsomagját.

A megegyezést kormányválság előzte meg. A kormányon lévő jobboldali koalíciónak, az Egyesült Jobboldalnak mindössze 3 fős többsége van a Szejmben, a 19 képviselőt adó Egységes Lengyelország Párt viszont ellenezte az EU-s covidcsomagot.

Az Egységes Lengyelország Párt azért ellenezte a csomagot, mert az jogállami feltételekhez van kötve.

A jobboldali párt azt is kifogásolta, hogy a csomag növelné az EU adósságát, amelyet az EU-nak együttesen kell majd visszafizetni. A párt képviselői a közösen vállalt adósságot Görögországra és Spanyolországra hivatkozva nem tartották elfogadhatónak.

A baloldali koalíció, hogy biztosítja a csomag ratifikálását, tárgyalásba lépett a kormányzópárttal. Ez nem örvendett népszerűségnek az ellenzék minden pártja közt. Sokan azt remélték, hogy az utóbbi időben népszerűséget vesztő és kormányválságba kerülő PiS-t le lehet váltani egy időközi választáson:

Meg kellett volna buktatnunk ezt a kormányt, és a baloldal inkább mentőövet dobott neki” – véli Katarzyna Lubnauer képviselő, a Polgári Koalíció vezetőjének helyettese.

Viszont a baloldal a tárgyalások során fontos jóléti intézkedéseket eszközölt ki a kormánytól.

A baloldal támogatásának feltétele volt:

  • 75 000 szociális bérlakás építése
  • 850 millió euró támogatás a kórházaknak
  • a mentőcsomag 30%-áról az önkormányzatok dönthessenek

  • 300 millió euró támogatás a bajbajutott vendéglőknek és szállóknak
  • a csomag szétosztását egy kormányzati tisztviselőkből, szakszervezeti tagokból, üzleti vállalkozások vezetőiből, az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőiből álló bizottságnak kell felügyelni

A megállapodással a Jog és Igazságosság is elégedett. „Örülünk, hogy van egy olyan csoport a parlamentben, amely komolyan veszi a Lengyelország előtt álló legnagyobb kihívást” – nyilatkozta Ryszard Terleck, a PiS parlamenti elnöke.

A magyar kormány a csomagnak csak a felére tart igényt

Múlt hét pénteken Orbán Viktor Brüsszelben tárgyalt Ursula von der Leyennel, ahol a hírek szerint Orbán váratlanul bejelentette, hogy az EU-s csomagnak csak a felére, a vissza nem térítendő részére tart igény. Pedig a kormány hivatalos terveiben eddig a teljes, 5800 milliárd forintos összeggel számolt el, most mégis úgy tűnik, hogy a kormány csak 2500 milliárdot fog igénybe venni.

2023-ig dönthet még arról a kormány, hogy a csomag fennmaradó részét, a kedvezményes hitelt is lehívja. Gulyás Gergely szerintszükség esetén egyes konkrétan meghatározott projektekre a kormány megfontolja a hitelfelvételt”.

A 444 információ szerint a már elkészített tervekből főleg az egyetemekre szánt pénzt vonja el majd a kormány, mert az nem felelt meg a Bizottság prioritásainak és minden bizonnyal jogállami kritériumokba is ütközik.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher