Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megbízhatósági vizsgálat: a szakszervezet szerint most a szociális és gyermekvédelmi dolgozókon lehet a sor

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete szerint a szociális és gyermekvédelmi dolgozók körében megkezdődött a megbízhatósági vizsgálathoz hozzájáruló nyilatkozatok beszerzése. A szakszervezet állítása szerint a nyilatkozat aláírásának megtagadása a dolgozó jogviszonyának azonnali hatállyal történő megszüntetését vonhatja magával.

Múlt héten több egészségügyi intézmény dolgozója kapott egy nyilatkozatot, melynek aláírásával elfogadták volna, hogy védett személynek minősülnek, és ennek alapján úgynevezett megbízhatósági vizsgálatnak vethetik alá őket, amihez felhasználhatják személyes adataikat.

A vizsgálat célja, hogy ellenőrizze, a dolgozók eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségüknek, megfigyelhetik őket arra megbízott emberekkel, illetve létrehozhatnak mesterséges helyzeteket, hogy fény derüljön a jogellenes viselkedésükre.

Az egészségügyi dolgozók a rendőrségről szóló törvény januári módosításával lettek védett személyek, erről azonban akkor külön tájékoztatást nem kaptak. Az ebből következő megbízhatósági vizsgálathoz hozzájárulásról szóló nyilatkozat aláírásának a megtagadása az egészségügyisek esetében is eredetileg a jogviszony azonnali hatállyal történő megszüntetéséhez vezetett volna.

A Magyar Orvosi Kamara kérdésére azonban a Nemzeti Védelmi Szolgálat Főigazgatója, Farkas László dandártábornok tisztázta, hogy nem lesz előírás az egészségügyi dolgozók megbízhatósági vizsgálata, vagyis az egészségügyi szolgálati jogviszony alá tartozó dolgozóknak nem kell aláírniuk az erről szóló nyilatkozatot, a levelet tévedésből küldték ki.

Ennek ellenére úgy tűnik, az EMMI irányítása alá tartozó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által fenntartott szociális, gyermekvédelmi intézmények dolgozói is hasonló helyzetbe kerültek, legalábbis a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete értesülése szerint. A szakszervezet egy Facebook-bejegyzésben ír arról, hogy az SZGYF

„megkezdte a hozzájáruló nyilatkozatok beszerzését a dolgozóktól, a nyilatkozat megtagadása esetére kilátásba helyezve a jogviszony azonnali hatállyal történő megszüntetését.”

A rendőrségi törvény január elsejével életbe lépő módosítása értelmében védett személyeknek, azaz Magyarország szempontjából különösen fontos személyeknek minősülnek a kormányzati szolgálati jogviszonyban, a közalkalmazotti jogviszonyban, az igazságügyi szolgálati jogviszonyban, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervnél fennálló hivatásos szolgálati jogviszonyban, a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, az adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervnél fennálló tisztjelölti szolgálati jogviszonyban, illetve a Nemzet Adó- és Vámhivatalnál fennálló tisztjelölti jogviszonyban, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak.

Mivel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott szociális és gyermekvédelmi intézmények az EMMI irányítása alá tartoznak, ezért a köztisztviselők és kormányzati tisztviselők körébe tartoznak az ezekben az intézményekben dolgozók, tehát védett személynek minősülnek. Ilyen értelemben pedig – ahogy arról a törvény is rendelkezik – megbízhatósági vizsgálat alá vethetők.

Ez az ő esetükben például úgy valósulhat meg, hogy magát egy ellátott hozzátartozójának kiadó „tárgyalótiszt” pénzt kínál az intézménybe történő felvételért, így tesztelve, hogy azt a vizsgálat alá vont dolgozó elfogadja-e.

Kérdéseinkkel emailben megkerestük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés 2021.04.28. 10:00

Az SZTDSZ eredeti bejegyzésére hivatkozva cikkünk egy korábbi verziójában azt írtuk, hogy a szakszervezet szerint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény sem a megbízhatósági vizsgálatra, sem arra vonatkozóan nem tartalmaz rendelkezést, hogy a jogviszony létesítésének vagy fenntartásának feltétele lenne a megbízhatósági vizsgálat lefolytathatóságához adott hozzájárulás, vagyis „annak sincs jogszabályi alapja, hogy aki a nyilatkozatot nem írja alá, annak jogviszonyát azonnali hatállyal meg kellene (lehetne) szüntetni.”

A hivatkozott bejegyzést azonban a szakszervezet később frissítette azzal az információval, hogy a közalkalmazotti törvény tartalmazza azt a kitételt, hogy „a közalkalmazotti jogviszony létesítésének és fenntartásának feltétele az ellenőrzéshez való hozzájárulás”, azaz ennek alapján van jogszabályi alapja annak, hogy a dolgozó jogviszonya megszűnhet abban az esetben, ha nem járul hozzá a megbízhatósági vizsgálathoz.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán