Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyógyszeripari lobbisták százai dolgoznak azon, hogy ne juthasson mindenki vakcinához

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az év első negyedévéből származó adatok azt mutatják, hogy a gyógyszeripar több mint 100 lobbistát mozgósított annak érdekében, hogy kapcsolatba lépjenek a törvényhozókkal és a Biden-kormányzat tagjaival, és arra ösztönözzék őket, hogy megakadályozzák a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által javasolt eljárást, amely a vakcinák szabadalmának feloldásával lehetővé tenné a generikus vakcinák globális előállítását.

Az Intercept oldal szerint a WTO javaslata ellen dolgozó gyógyszeripari lobbisták között van Mike McKay, a képviselőházi demokraták egyik legfontosabb adománygyűjtője, aki egyben a Pfizer lobbistája, valamint a WTO-val folytatott tárgyalásokat felügyelő amerikai kereskedelmi képviselői hivatal több korábbi munkatársa.

A lobbisták tevékenységéről szóló jelentés szerint számos, a gyógyszeripari cégek által finanszírozott kereskedelmi csoport is a generikus – azaz a szabadalom alól feloldott, a szegényebb országok által is előállítható – vakcinák ellen dolgozott.

Így például az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az Üzleti Kerekasztal és a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szövetség (IIPA), amelyek mindegyike gyógyszergyártók pénzéből részesült, s lobbisták tucatjait mozgósította a vakcináció felgyorsítását eredményező tervezet ellen. A felsorolt szervezetek mellett pedig politikusok és újságírók is felszólaltak a szabadalmak elvetése ellen.

Jelenleg a koronavírus elleni vakcinák pusztán 1 százaléka jut el a szegényebb országokba, és az előrejelzések szerint a világ lakosságának nagy része 2023-ig vagy 2024-ig nem is lesz beoltva.

Ráadásul a szegényebb országokban – noha ezekben tesztelték a vakcinákat – az oltóanyagok ára is magasabb, mint Európában vagy az Egyesült Államokban.

Míg az Európai Unióban egy dózis vakcina ára átlagosan 2,16 dollár, addig a gyógyszergyártók ugyanazt a vakcinát hónapokkal később Dél-Afrikában 5,25, Ugandában pedig 7 dollárért árulják.

Válaszul több ország kormányzata, élükön Indiával és Dél-Afrikával, petíciót nyújtott be a WTO-hoz, hogy ideiglenesen függessze fel a koronavírussal kapcsolatos gyógyászati termékek szellemi tulajdonjogát, hogy a generikus vakcinákat gyorsan elő lehessen állítani.

Ha engedélyezik a szabadalom feloldását, a helyi gyógyszergyárak engedélyt kaphatnának a koronavírus elleni vakcinák előállítására anélkül, hogy a licenc tulajdonosa perrel fenyegetné őket.

A javaslat világszerte egyre népszerűbb, az Európai Parlament több száz tagja, több tucat amerikai törvényhozó, élükön Bernie Sanders szenátorral támogatja az ötletet, amellyel elkerülhetővé válna, hogy egy újabb mutáció kialakulhasson a vakcinákhoz eddig nem jutott országokban.

A szabadalom alóli feloldás szorgalmazása azonban heves ellenállásba ütközött a vezető gyógyszergyártók részéről, akik profitveszteséggel számolnak, és attól tartanak, hogy a szabadalom elvetése ahhoz vezetne, hogy a szellemi tulajdonjogokat a jövőben nem tartanák tiszteletben.

„A vakcinák szűkössége nem a szellemi tulajdon miatt van, hanem a sajnálatos termelési és forgalmazási nehézségek miatt” – írta a a The Economistban legutóbb Michelle McMurry-Heath, a Modernát, a Pfizert és a Johnson & Johnsont képviselő szakmai csoport, a Biotechnológiai Innovációs Szervezet elnöke.

Ebben azonban kételkednek az egészségügyi aktivisták szerte a világon. Inkább úgy gondolják, hogy a gyógyszergyártók a bevételeiket féltik, s emiatt mozgósították a lobbistákat és a bértollnokokat.

(The Intercept, Mérce)
Címlapkép: MTI/Mónus Márton