Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombattól nyitnak a teraszok, a veszélyhelyzet marad őszig – kormányinfót tartott Gulyás Gergely

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón elmondta, a 3,5 milliós átoltottságot már holnap is elérhetjük. A belügyminiszter folyamatosan monitorozza majd a beérkező adatokat, és a kívánt szám elérése után jelenti be a vendéglátóhelyek teraszainak nyitását, várhatóan szombattól.

A vendéglátóhelyek, az üzletekhez hasonlóan fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom kezdete pedig 11 órára módosul.

„Az első lépés a szabadság visszaszerzése felé, hogy a vendéglátóhelyek teraszaira végre le lehet ülni, és azt reméljük, hogy ezután gyorsan tudunk tovább lépni, mivel jelentős oltóanyag áll majd a rendelkezésre a következő hetekben.”

Gulyás elmondta, sikeresen tudták pótolni a Jansen vakcina kiesésével keletkező hiányt: a következő egy hétben egymillió kínai vakcina, 200 ezer első adagos Szputnyik, illetve több mint 300 ezer Pfizer vakcina érkezik. Hozzátette, a négy egyetemi klinikán 70 ezer, SMS-ben értesített ember lehetőséget kap az oltásra való új, online foglalási rendszer használatára is – ha ez beválik, akkor általánossá is tehetik.

A kormány áttekintette a közoktatás helyzetét, azt állapították meg, hogy helyesnek bizonyult a hétfői óvoda- és iskolai alsó tagozat-nyitás, az óvodások 60%-a és az iskolások 75%-a élt ezzel a lehetőséggel, és ez az arány napról napra növekszik.

A költségvetésről elmondta, benyújtották a 2021-es költségvetési törvény módosítását, amivel 6000 milliárd forintos alapot hoznak létre az idei költségvetésben, ez az egészségügyi veszélyhelyzet mérséklődését követően a gazdaság újraindítását célozza. Néhány héten belül a 2022-es év költségvetési tervezetét is benyújtják majd – ebben 7000 milliárdot szánnak az újraindításra.

A veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban Gulyás azzal érvelt, hogy Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma, és csökken a fertőzöttekké,

„de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbítsuk.”

Gulyás szerint ez a meghosszabbítás azt szolgálja, hogy az ország cselekvő és védekezésre vonatkozó képessége biztosított maradjon. Véghatáridőt tartalmaz, ez a határidő az őszi ülésszak kezdetét követő 15. nap, „de a kormány bármikor dönthet úgy, ha már nem szükséges, hogy beszünteti azt.”

Hozzátette, szomorúan látják, hogy továbbra sem sikerült politikai egységet létrehozni a védekezés legfontosabb kérdéseiben, álhírterjesztőknek és kamuvideósoknak nevezte (ismét) az ellenzéket.

A négymillió beoltott fő elérése után várható további lazításokról a miniszterelnök fog a következő napokban tájékoztatást adni.

A Diákvárossal és a Fudan Egyetemmel kapcsolatban elmondta, „a Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, bármelyik egyetemet, ami a legjobb ötvenben van örömmel várunk Magyarországon”. Szerinte azonban az már más kérdés, hogy vannak, „akik Soros György egyetemének érdekein kívül semmilyen más külföldi érdeket nem támogatnak”.

A Diákvárosban „legalább annyi, ha nem több hely lesz” és megígérte azt is, a helyek nem csak a Fudan egyetem hallgatói, hanem mindenki számára nyitottak lesznek.

A gyors megvalósítás érdekében mindkét projekt egy kézbe, az ITM-hez kerül – magyarázta Fürjes Balázs eltávolítását a projekt éléről Gulyás.

Arra a kérdésre, hogy itthon miért nem végeznek, az osztrák példához hasonlóan nagyszámú, széles körben elérhető tesztelést, Gulyás azt felelte, itthon a megoldás nem a tesztelés, hanem a vakcina. „Aki kíváncsi, az megnézheti az antigén szintjét az oltás után.”

Arról, hogy Magyarország eleget tesz-e a csehek kérésének, és kiutasít-e orosz diplomákat, Gulyás kacifántos választ adott, de lényegében nemmel felelt. A válasz szerint mind házelnöki, mind V4-es, mind uniós és külügyminiszteri szinten kifejezték szolidaritásukat.

 

Korábban írtuk:

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd este fél 12-kor nyújtotta be azt a törvénymódosító-javaslatot, aminek értelmében az országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet.

A valószínűleg hamarosan bekövetkező teljes nyitás ellenére tehát a kormány egészen szeptember közepéig – de az ülésszak kezdetének dátumától függően akár a végéig – még biztosan rendeleti úton fog kormányozni.

(Ahogy az elmúlt napok adataiból is látszik, egyelőre sajnos nem valósult meg a miniszterelnök által e hét szerda-csütörtökre prognosztizált, 3,5 millió fős átoltottság, ami a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását jelentené. Az eheti oltási tendenciák alapján a fenti szám elérése szombatra várható.)

Ezt erősítette meg ma reggel Szijjártó Péter is, aki a köztévé információ szerint a Nissin Foods Kft. kecskeméti beruházása kapcsán tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szombattól engedélyezik a vendéglátóipar működésének részleges helyreállítását.  Elmondta azt is, a jövő hétre várható, négymillió fős átoltottságnál további enyhítésekre számíthatunk.

Az elmúlt 24 órában 3 607 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 760 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 214 beteg, így az elhunytak száma 26 001 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 469 592 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 265 374 főre csökkent. 7 507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen – derül ki a kormányzat hivatalos koronavírus tájékoztató oldaláról. A beoltottak száma 3 419 450 fő, közülük 1 453 300 fő már a második oltását is megkapta.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán