Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezúttal egy tizenhat éves fekete lányt lőtt le az amerikai rendőrség

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem sokkal azután, hogy a bíróság bűnösnek találta Derek Chauvin-t George Floyd meggyilkolásában, egy új eset járta be az amerikai sajtót. Ezúttal az amerikai rendőrség egy tizenhat éves fekete lányt lőtt le az ohioi Columbusban.

A lány családjának elmondása alapján épphogy az áldozat, Ma’Khia Bryant hívta segítségül a rendőrséget. Ezt az információt a columbusi rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

A nyilvánosságra hozott felvételek alapján a kiérkező rendőrök azért lőttek rá Bryantre, mert késsel a kezében fenyegetett és meglökött két másik lányt. A testkamera felvételeken hallható, hogy a rendőr négy lövést is leadott Bryantre. A felvételen jól hallhatóak a külső szemlélők az „intézkedő” rendőrt elítélő bekiabálásai is, úgy mint „Te hülye vagy?” és „Ő csak egy gyerek!”.

A Bryantet lelövő rendőr nevét még nem hozták nyilvánosságra, annyit azonban már lehet tudni, hogy felfüggesztették a járőrszolgálat alól és az ohioi rendőrség vizsgálódik az ügyében.

Columbus városában kisebb tüntetés alakult ki az ügy kapcsán. A tüntetők eredetileg a Floyd-ítéletet szerették volna megünnepelni, de Bryant halálhírének hallatán a tüntetés gyorsan tiltakozássá alakult.

Bryant tragikus halála szimbolikus jelentőségű, hiszen éppen aznap következett be, amikor a bíróság elítélte Derek Chauvin-t George Floyd meggyilkolásáért. Az Egyesült Államokban gyakoriak a rendőrök által elkövetett gyilkosság, szakértők szerint mégis rendkívül ritkán hoznak ítéletet a rendőrökkel szemben.

Omar Fateh, szocialista minneapolisi szenátor, aki ugyanabban a körzetben képviselő, ahol Floydot megölték, szintén arról számolt be a Jacobin magazinnak, hogy az amerikai rendőrség nem elég elszámoltatható:

„Fel kell számolnunk az állami korlátozásokat annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok polgári felügyeletet helyezzenek érvénybe, amelynek tényleges hatása van, amely tényfeltárást is végezhet és amely ténylegesen fegyelmező hatással vannak a rendőrtisztekre. […] Egy dolgot szeretnék ismét világossá tenni: ez nem kiképzés kérdése. Ez egy évtizedek óta tartó rendszer, amely büntetlenül gyilkolja a feketéket és a színeseket. A rendőrtisztek is annak tudatában cselekednek, hogy büntetlenül megúszhatják.” – véli Fateh.

Címlapkép: Flickr