Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalosan is kizárják a csehek a Roszatomot a dukovanyi atomermőmű pályázatából

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kizárja Csehország a dukovanyi atomerőmű építésére kiírt pályázatból a Roszatomot, miután kiderült, hogy az orosz titkosszolgálatnak valószínűleg köze volt ahhoz a 2014-ben elkövetett merénylet-sorozathoz, amelynek során két alkalommal is robbantás történt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, írja a Novaja Gazeta orosz lap. A TASS orosz hírügynökség információi szerint a hírt Karel Havlícek cseh miniszter, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium vezetője jelentette be.

Ahogy arról már a Mércén is beszámoltunk: a cseh kormányzat előző hétvégén jelentette be, hogy kiutasít az országból 18 orosz diplomatát, akiket katonai kémkedéssel vádolnak, valamint összefüggésbe hoztak a fent említett robbantásokkal is. A cseh rendőrség és az elhárítás szerint egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy a mintegy 50 tonna lőszer felrobbanásával, két ember halálával, és súlyos anyagi károkkal járó incidenst az orosz titkosszolgálat követte el. Az akció konkrét lebonyolításával kapcsolatban a cseh rendőrség körözést adott ki, az orosz kormányzat viszont „abszurdnak” nevezte a vrbeticei merénylettel kapcsolatos vádakat, és ellenlépéseket helyezett kilátásba diplomatái kiutasítása miatt.

Az említett diplomatáknak ma estig el kell hagyniuk az országot, így mindössze öt orosz külügyi képviselő marad az országban.

A Szergej Szkripal, Alekszandr Petrov és Ruslan Boszirov megmérgezésében részt vevő állítólagos GRU-tiszteket (az orosz katonai hírszerző szolgálat) a cseheh szintén felvették a körözöttek listájára – a hatóságok szerint a férfiak 2014-ben hamis moldovai és tádzsik útlevéllel léptek be az országba.

A Novaja Gazeta szerint Havlícek miniszter korábban még azt szorgalmazta, hogy minél több cég vegyen részt az atomerőmű építésében.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás