Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Huszonhat nőjogi aktivistát őrizetbe vettek, hatot le is tartóztattak a török hatóságok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A török rendőrség 6 nőjogi aktivistát tartóztatott le az ország délkeleti részén fekvő, nagy kurd többségű Diyarbakır városában szombaton. A vád ellenük a török rezsim által gyakran politikai ellenfelek ellen használt „terrorista szervezkedésben való részvétel”.

A Rosa Nőszervezet központját hétfőn lerohanó török rendőrség eredetileg huszonhat nőt vett őrizetbe, közülük kilencet szombaton hazaengedtek, nyolcuk háziőrizetbe került. Nyolc másik aktivistának meghosszabbították a fogvatartását.

A letartóztatottak között van Leyla Akgül, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) alelnökének korábbi tanácsadója, valamint a Szocialista Nők Bizottságának egyik tagja, Satiye Ok is.

Az Isztambuli Egyezményt Törökország március végén mondta fel, ennek eredményeképp nők ezrei tüntettek országszerte hetekig a döntés ellen.

Mint ismeretes, Recep Tayyip Erdoğan török elnök régóta támadta az egyezményt, annak nemek közti egyenlőséget hirdető, és szexuális hovatartozás miatti megkülönböztetést elítélő tartalma miatt. 2012-ben egyébként Törökország ratifikálta elsőként a dokumentumot.

Az Európai Tanács Egyezménye, közismertebb nevén az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását, valamint az áldozatsegítést tűzte ki céljául. A nemzetközi egyezményt az Európai Tanács alkotta meg, és 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Magyarország 2014-ben aláírta az egyezményt, de azóta sem ratifikálta.

A török szélsőjobboldali kormánypártnál, a Igazság és Fejlődés Pártjánál nemrég kezdett lobbizni egy kicsi, ám hatékony csoport azért, hogy az ország kilépjen az egyezményből, ugyanis szerintük az erodálja a családi értékeket és a hagyományos nemi szerepeket, illetve nyugati értékeket importál és az LMBTQ életstílust hirdeti.

Ahogy arról tavaly a Mércén is beszámoltunk, 2020 első felében több mint 200 nő esett áldozatul Törökországban családon belüli erőszaknak.

(Ahval News)