Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogtak a Los Angeles-i tanárok, hogy ne a tőke írja elő, mikor nyissanak újra az iskolák

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Los Angeles-i Egyesült Tanárok (UTLA) szakszervezet megállapodást kötött arról, hogy milyen módon és milyen feltételekkel térhetnek vissza az iskolába április 19-én a tanárok. A szigorú és erős egészségügyi és biztonsági megállapodást a bevált módon kényszerítették ki: megszervezték a tanárokat, a döntésbe bevonták a szülőket és a diákokat, írja a Jacobin.

Egy évig tartó távoktatást követően a Los Angeles-i egyesített iskolakörzet a campusokra szólítja a tanárokat és a diákokat, miután a Los Angeles megyében csillapodott a járvány.

Abban, hogy a megye iskolái és egyetemei egy éven keresztül a távoktatás mellett maradhassanak, hatalmas szerepe volt a 33 ezer főt egyesítő szakszervezetnek.

Az UTLA már 2020 márciusában csatlakozott az egész Los Angeles megyére kiterjedő mozgalomhoz, amelyet tanárok és szülők együtt szerveztek. A mozgalom célja az volt, hogy az egyetemeket és iskolákat azonnal zárják be, ilyen módon elejét véve a koronavírus-járvány terjedésének.

A mozgalom megerősödését látva a Los Angeles-i tankörzet nem cselekedhetett másként, mint hogy elrendelje a campusok bezárását.

Az Egyesült Tanárok szakszervezete tagjának beszámolója szerint megítélhetetlen, hogy az UTLA a határozott kiállásával hány életet mentett meg a megyében, amelyben egy év alatt 1 200 000  személy esetében azonosították a megbetegedést és ahol 23 ezren hunytak el.

Betsy Long arról ír, hogy a világjárvány során a Los Angeles-i önkormányzatok a magánvállalkozások bevételeit prioritásként kezelték, s engedték, hogy nyitva tartsanak a bevásárlóközpontok, fenntartották a belföldi és a nemzetközi utazási lehetőségeket, s lehetővé tették, hogy a nem biztonságos munkakörülmények dacára is elmenjenek az emberek dolgozni – akár a járvány terjedésének csúcspontjain is.

Míg az egyetemek és az iskolák zárva tartottak, a szakszervezet nyomására az iskolakörzet biztosította a tanárok és a diákok számára a munkafeltételeket.

Emellet pedig olyan szolgáltatásokat is sikerült kicsikarni, amelyeket a megszorításoktól sújtott szociális háló nem volt képes nyújtani. Az iskolakerületek több mint 100 millió ételt biztosítottak a munkásosztály és a szegény közösségek számára; továbbá iPadeket ajándékoztak a diákoknak, akiknek az internetért sem kellett fizetniük, valamint lehetővé tették az ingyenes COVID-tesztelést mind a diákok, mind pedig a szülők számára.

A szakszervezet tagja megjegyzi, hogy az iskolakörzetet számos politikai támadás érte, valamint gazdasági szereplők is megpróbáltak nyomást gyakorolni rá annak érdekében, hogy kinyissák az iskolákat. Ám a diákok és a szülők bevonásával ezeket a kísérleteket sikerült visszaverni.

Online tájékoztatókat és beszélgetéseket szerveztek a járványról, s folyamatosan egyeztettek a biztonságos újranyitás feltételeiről. Ezeken a tanácskozásokon formálódtak ki azok a követelések is, amelyek teljesülése után a tanárok hajlandóak visszatérni az iskolákba.

A feltételek közt szerepelt, hogy a járványnak enyhülnie kell (Los Angeles megye már nem a legveszélyesebb járványügyi kategóriába tartozik), a tanároknak biztosítani kell a vakcinát, valamint megfelelő védőfelszereléseket kell a rendelkezésükre bocsátani.

A szakszervezet kikötéseit – hosszas tárgyalássorozat után – az iskolakerület elfogadta, így Los Angeles megyében április 19-én részben (a diákok és a szülők továbbra is dönthetnek úgy, hogy az online tanítást részesítik előnyben) újranyitnak az iskolák és egyetemek.

(Jacobin)
Címlapkép: pexels