Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az exit pollok alapján Bojko Boriszov miniszterelnök pártja nyert Bulgáriában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap mérsékelt választói érdeklődéssel zajló országgyűlési választásokat tartottak Bulgáriában, ahol az országot kisebb megszakítással 2009 óta irányító Bojko Boriszov és pártja, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) került ki győztesen az Alpha Research exit pollja szerint, a szavazatok mintegy 26 százalékának elnyerésével.


Az ellenzék legnagyobb pártja, a Bolgár Szocialista Párt (BSP) a kommunistákat is magában foglaló választási koalíciója a szavazatok közel 18 százalékával a második helyre futott be.

Bár végül nem sikerült jelentős politikai erővé kovácsolni, az országban jelentős méretű tömegtüntetés-hullám zajlott tavaly nyáron, amikor egy ellenzéki politikust, Hristo Ivanovot testőrök dobták ki egy strandról, ami egy a Jog és Szabadság Pártjának vezetője, Ahmed Dogan által tulajdonolt terület közelében fekszik. Ivanov akkor azt akarta bemutatni, hogy egyes nagy hatalmú közszereplők bármit megengedhetnek maguknak még járvány idején is.

Az eset felrázta a bolgár közvéleményt és hónapokig tartó, több százezer főt megmozgató tömegtüntetéseket indított el (ezekről rendszerint mi is beszámoltunk, például itt és itt), melyek során ellenzéki politikusok, civilek, és a maga a – Boriszovval egyébként nyílt háborúban álló – köztársasági elnök is követelte a mindent átszövő korrupció felszámolását, a főállamügyész jogköreinek szűkítését, a maffia eltüntetését a közéletből.

A tüntetések végül nem hozták el a várt előrehozott választásokat, és se Boriszov, se Ivan Gesev főügyész nem mondott le, előbbi hivatali idejének ötödik bizalmatlansági indítványát élve túl.

Ám a Keljetek Fel! Ki a Maffiával! (Izpravi se! Mutri van!, ISMV) választási koalíciót épp ezek a tüntetések hívták életre (a jelenlegi exit poll szerint éppenhogy sikerült elérniük a 4 százalékos parlamenti küszöböt), valamint valószínűleg az országos mozgolódások segíthették át a küszöbön, egészen a most mért 10 százalékig a Demokratikus Bulgáriát, amely egyértelmű kieső pozícióban volt még tavaly nyár elején.

A Transparency International szerint az EU 27 tagállama közül Bulgáriában a legsúlyosabb a korrupció, de eddig egyetlen magas beosztású bolgár tisztségviselő ellen sem emeltek vádat ilyen bűncselekmény miatt.

Címlapkép: Fotó: Facebook