Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már harmincadik napja folyamatosan tüntetnek Szófiában a korrupcióval vádolt kormány ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteken volt zsinórban harmincadik napja annak, hogy az állami szintű korrupciót ellenző tömeg Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök lemondását követeli Szófiában – írja az Euronews.

Az elmúlt egy hónapban sok tízezren vettek részt a korrupcióval megvádolt Boriszov miniszterelnök lemondásáért az elmúlt 30 napban kivétel nélkül minden este megtartott tüntetéseken, amelyek nem ritkán az egész bolgár fővárost megbénító tömegdemonstrációkká fejlődtek. A tüntetők sátrakat, takarókat, vizet, élelmet vittek magukkal, hogy folytamatosan tudjanak demonstrálni a miniszterelnöki hivatal előtt.

Az immáron negyedik hete tartó tüntetések július 9-én kezdődtek, akkor a politikai színtér több szereplője fogott össze, hogy kikényszerítse Boriszov és jobboldali koalíciós kormányának távozását és az előrehozott választások megrendezését. Követelik Ivan Gesev főügyész távozását is. A demonstrálók oligarchákkal való összefonódással és maffiaszerű működéssel vádolják a kormányt.

Tüntetők blokádja Szófiában július 30-án. Forrás: twitter.com/libertatea

A tüntetők dolgát az eső sem könnyítette meg, ám ennek ellenére egy kerek hónappal a megmzodulások kezdete után, ezen a héten pénteken is ötezren mentek ki a bolgár főváros utcáira, és többek között a „Maffia!” rigmust skandálva tiltakoztak a kormány ellen.

A bolgár rendőrség ugyan felszámolta péntek hajnalban az egy hónapja tiltakozó kormányellenes tüntetők sátortáborait Szófiában és a vidéki nagyvárosokban (Várnában és Plovdivban is voltak megmozdulások), és a belügyminisztérium is bejelentette, hogy a továbbiakban zavartalanul lehet közelekedni a blokád alatt tartotott közterületeken. A tüntetők azonban nem adták fel: pénteken este újból elfoglalták a város három frekventált közlekedési csomópontját, bútorokkal és szemeteskukákkal eltorlaszolva az utakat. A rendőrség közlése szerint 12 tüntetőt rövid időre őrizetbe is vettek.

Rumen Radev államfő támogatja a tüntetők követeléseit, és egyetért velük abban, hogy Boriszovnak és Gesevnek is távoznia kell. A 61 éves Boriszov – aki egy kisebb megszakítással 2009 óta irányítja az országot harmadik miniszterelnöki ciklusban – nem enged a tiltakozók nyomásának, és nem hajlandó lemondani, de július végén átalakította kormányát, öt minisztert menesztett.

Boriszov és kormánya július végén már egy bizalmi szavazást is túlélt – amely egyébként 2017. májusi hivatalba lépése óta összesen már az ötödik volt. A Bolgár Szocialista Párt arra hivatkozva nyújtott be bizalmatlansági indítványta kormány ellen (2009 óta ez Boriszov harmadik bolgár kormánya), hogy nem csupán kudarcot vallott a korrupció ellen folytatott küzdelemben, hanem maga is korrupt.

Ezen a héten szerdán Boriszov pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) szófiai kongresszusán a miniszterelnök felajánlotta lemondását, amennyiben a koalíciós kormány úgy a helyén maradhat, de másnap a mögötte álló többség megerősítette bizalmát a kormányfőben.

A tüntetőknek egyébként sem lenne elég a miniszterelnök távozása: az egész kormány lemondását követelik és előrehozott választásokat akarnak. Amíg a céljukat nem érik el, folytatják Szófia és az ország legfőbb útjainak blokádját. Van, aki emiatt éhségsztrájkot is tart.

Amennyiben a tüntetők nem érik el céljaikat, parlamenti választások legközelebb jövő tavasszal lesznek Bulgáriában.

A Transparency International szerint az EU 27 tagállama közül Bulgáriában a legsúlyosabb a korrupció, de eddig egyetlen magas beosztású bolgár tisztségviselő ellen sem emeltek vádat ilyen bűncselekmény miatt.

(Euronews, MTI)