Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogállamisági mechanizmus: az ellenzék szerint Orbán az időhúzásban bízik

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Európai Parlament (EP) kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával – szögezték le az EP képviselői csütörtökön, a brüsszeli plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásukban, írja az MTI tegnap esti közleményében.

Összesen 687-en szavaztak, közülük 529-en a javaslat mellett, 148-an ellene, és 10-en tartózkodtak- eredetileg szerdán voksoltak volna a javaslatról, ám végül a csütörtöki plenári ülésen került sor a szavazásra. A javaslatot a Renew Europe frakció mellett a Zöldek, a Baloldaliak, az S&D, valamint a kereszténydemokrata Néppárt is támogatta.

Tavaly, hosszú huzavona után az EU úgy döntött, az uniós források elosztásánál figyelembe veszik az uniós alapértékek tiszteletben tartását is.

A magyar és a lengyel kormány az év végén az EU hétéves költségvetésének és a járvány miatti helyreállítási alap vétójával fenyegetett annak érdekében, hogy a jogállamisági feltételrendszert kiiktassa. Ellenállásukat azonban nem koronázta siker, a feltételrendszer bekerült az új költségvetésbe, ezért a két kormány keresettel fordult az Európai Bírósághoz a mechanizmussal szemben. Budapest és Varsó időt nyert azzal, hogy az államok vezetőiből álló Európai Tanács beleegyezett abba, hogy a mechanizmus nem élesedik addig, amíg az Európai Unió Bírósága (EUB) nem mond róla véleményt.

A két tagállami kormány egyébként kivárta a fellebbezésre rendelkezésre álló idő utolsó napját, hogy az EUB minél később hozhasson döntést, a feltételrendszer pedig később kerülhessen alkalmazásra.

A hírre a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin, is reagált Facebook-posztjában:

❗Használnunk kell a jogállamisági mechanizmust – azonnali cselekvésre szólítottuk fel az Európai Bizottságot❗

Az…

Közzétette: Cseh Katalin – 2021. március 25., csütörtök

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a járvány utáni helyreállításra szánt uniós forrásokat ne Orbán Viktor strómanjai és haverjai zsebeljék be, hanem azok valóban oda kerüljenek, ahova szánják azokat. Remélem, a parlamenti ultimátum hatni fog, a pénzköltés ellenőrzésével megbízott Bizottság pedig késlekedés nélkül érvényt szerez a jogállami rendelkezéseknek”

-írja.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is örömmel fogadta a jogállamisági feltételrendszer mielőbbi érvényesítését:

‼ Jogállamiság: felgyorsítva alkalmazzuk, amit Orbán állítólag már legyőzött ‼
🟥 Emlékeznek még arra, amikor tavaly…

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2021. március 25., csütörtök

„Hiába bíznak abban, hogy az Európai Bíróság lassan, évek alatt dönt majd csak az ügyben; ez az időhúzó folyamat bizony gyorsan le fog zárulni”

-írja Ujhelyi.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: „az európai baloldal az állásfoglalás elfogadásával nyíltan megfenyegeti az Európai Bizottságot, példátlan politikai nyomás alá helyezi, ha ugyanis nem bünteti meg azonnal és visszamenőlegesen a politikailag másként gondolkodó tagállamokat, akkor szigorú következményekre számíthatnak.”

Varga Judit igazságügyi miniszter pedig a szavazás hírére azt írta Facebookján: szomorúnak tartja, hogy miközben a járvány Európában elemi erővel tombol, az EP ismét megpróbálja rátenni a kezét a magyar embereknek járó forrásokra.

⚠️ Miközben a járvány Európában elemi erővel tombol és a tagállamok azon dolgoznak, hogy emberéleteket mentsenek, az…

Közzétette: Varga Judit – 2021. március 24., szerda

Korábban az Európai Bizottság átláthatóságért felelő alelnöke, Věra Jourová arról beszélt, hogy már idén ősszel elindulhatnak az első jogállamisági eljárások, pedig egy ilyen fontos jogszabály esetén évekig elhúzódhat a döntéshozatal. Ez elsősorban a magyar és a lengyel kormányokat érintené, Jourová célzott is arra, hogy a magyar jogállamiság helyzete a legaggasztóbb az Európai Unióban.

„Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia”

-mondta a Bizottság alelnöke még február végén egy videókonferencián.

Címlapkép: EP Plenary session - Inauguration of the new President of the United States and the current political situation / Multimedia Centre, European Parliament