Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Morawiecki és Orbán feloldották a vétót, átment a Tanácson az Unió költségvetése

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az európai kormányfők és államfők brüsszeli csúcstalálkozóján néhány perces vita után elfogadták az Unió elkövetkező hét évre irányadó költségvetését, valamint a közös gazdasági mentőcsomagot – írja a Politico.

Charles Michel, az Európa Tanács elnöke hét óra előtt pár perccel twitteren számolt be a fejleményekről:

 

Mint írta,

„most elkezdhetjük az alkalmazást, és gazdaságaink visszaépítését”,

valamint utalt a zöld és digitális átmenetre is.

A beszámolók szerint a jogállami kritériumokat megfogalmazó csomag is benne van a végleges megállapodásban, és a magyar, valamint a lengyel kormány elengedték vétójukat. Ennek feltétele volt, hogy készüljön hozzá egy magyarázó jegyzék többek között olyan kitételekkel, minthogy nem lehet egyetlen országra sem migránsokat kényszeríteni (ami egyébként az eredeti tervezetben sem volt benne).

 

 Orbán Viktor miniszterelnök nemsokkal korábban még kemény menetre készült, de biztos volt a dolgában.

A miniszterelnök egy kártyás hasonlattal is kedveskedett rajongóinak, több órás vitát ígérve, mindazonáltal a korábbi német-magyar-lengyel megbeszélések után már körvonalazódni látszottak a feltételek, melyekbe mindenki belemegy.

Ennek alapja az volt, hogy a magyar és a lengyel kormány el szerették volna érni, hogy a jogállamisági feltételeket csak közvetlenül az uniós költségvetéshez kapcsolódó ügyekben alkalmazzák, és végül ezt a megállapodást is fogadták el.

 

Ennek jegyében a jogállami kritériumokat egyelőre nem alkalmazzák, és elfogadnak majd egy kézikönyvet, ami részletesen szabályozná, melyek azok az esetek amelyekben a mechanizmus egy tagállam ellen aktiválható, eszerint olyan témákban, amiket az EU egyértelműen tagállami hatáskörben hagyott, nem rendelhető el ilyen eljárás.

Az eredmény fényében végül mindenki elmondhatja hogy győzött: Orbán és Morawiecki a jogállamisági kritériumrendszer alkalmazásának részletezése és elhalasztása miatt, a többiek pedig azért, mert végül sikerült elfogadni a költségvetést – a jogállamisági kitétellel együtt.

A megállapodásról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher