Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Vasas szerint van olyan gyár, ahol a dolgozók harmada kiesett a COVID miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Meg kellene vizsgálni a nem létfontosságú termelést végző, nagy dolgozói létszámmal működő gyárak átmeneti bezárásának kérdését a koronavírus-fertőzöttek számának meredek emelkedése miatt – ezt László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke nyiltakozta a Népszavának.

László szerint meg kell vizsgálni a nagylétszámú fizikai munkahelyek helyzetét, hiszen azok jelentik most a legnagyobb kockázatot, és transzparenssé kell tenni az adatokat. A szaskzervezeti vezető úgy véli, tipikus gócpontok lehetnek a gyárak, hiszen rengeteg ember dolgozik egy légtérben, és többnyire tömegközlekedéssel kell beutazni.

Ami a konkrét hiányzásokat illeti: a Vasas szerint van, ahol már 15-20 százalékra rúgnak az egyes üzemekben, de olyan kirívó eset is akad, ahol a dolgozók 30 százaléka nem tud részt venni a termelésben

Ezzel kapcsolatban éppen tegnap jelent meg egy hír a helyi sajóban arról, hogy háromszáznegyvenöt munkásból ötvenegy nem dolgozhat a Kaposvári Villamossági Gyárban koronavírus-fertőzés miatt. Csaknem 60 százalékuk koronavírusos, a többiek kontaktszemélyek, ők emiatt vannak házi karanténban. A kaposvári üzemben jelenleg az alkalmazottak közel 15 százaléka esett ki a munkából, és a termelés szinte minden területéről hiányoznak dolgozók.

A Vasas szerint a probléma ugyanakkor nemcsak Somogyban, hanem már az ország teljes területén jellemző: bármelyik üzemet „kapirgálnánk meg”, kiderülne, hogy igen súlyos a helyzet – fogalmazott László Zoltán a Népszavának. A vállalatok ugyanakkor szerinte igyekeznek eltitkolni ezeket a gondokat. Sőt, van olyan üzem, ahol heti kétszer tesztelik a munkásokat, de azoknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni. A dolgozók azonban tapasztalják, és jelzik is a szakszervezetnek, hogy egyre többen esnek ki a munkából. Bár az üzemek területén szigorú biztonsági előírások vannak érvényben az igazi potenciális veszélyt a dolgozói öltözők és a műszakok utáni bevásárlások idején zsúfolt boltok jelentik.

A Vasas alelnöke ugyanakkor azt is hangsúlyozta: bár meg kellene fontolni a leállást, a dolgozók semmiképp sem maradhatnak jövedelem nélkül. Az állam, a munkaadók és a dolgozók közös összefogása szükséges ahhoz, hogy a jelenlegi kritikus helyzetből úgy lehessen kilábalni, hogy utána gyorsabban tudjon újraindulni a gazdaság.

Rolek Ferenc, a Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint azonban nem megalapozott a Vasas helyzetértékelése. szerinte a hivatalos adatok szerint az országban 190 ezer körül mozog az aktív fertőzöttek száma, a termelésben viszont több mint egymillióan dolgoznak. Ez alapján pedig nem lehetséges a 15-20 százalékos fertőzöttségi arány a gyárakban, ez nem tényeken alapuló állítás – mondta. Elképzelhetőnek tartotta ugyanakkor, hogy egy-két üzemben valóban lehet az átlagosnál kicsit több megbetegedés, a munkaerő kisesése pedig valóban okozhat problémákat a munkáltatóknak.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint sincs olyan helyzet, hogy le kellene állítani a gyárakat, ez a vegyiparban és a gyógyszeriparban a nem is volna helyes lépés most. A megbetegedési számok az országban tapasztalthoz hasonlóak lehetnek a termelésben is, igaz, hivatalos adatok erről nem állnak rendelkezésre – mondta.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke azonban egyértelműen emelkedik a gyárakban is a megbetegedések száma, ugyanakkor ő sem nem látja szükségét egy általános leállításnak. Hangsúlyozta: a munkaadók folyamatosan fertőtlenítenek, elcsúsztatták a műszakváltásokat, hogy ne érintkezzenek a dolgozók, és törekednek a rendszeres tesztelésre is.

(Népszava, Sonline)

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás