Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Főként nők az áldozatai az Egyesült Államokban rettenetes mértéket öltő etnicista támadásoknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tüntetések zajlottak a hétvégén az Egyesült Államok több városában is az ázsiai származású lakosságot ért erőszakkal szemben. A felvonulásokat és virrasztásokat azután tartották, hogy múlt kedden Atlantában egy férfi lelőtt nyolc embert. Az áldozatok közül hatan ázsiai származású nők voltak.

Több százan gyűltek össze az atlantai Woodruff Parkban szombat délben, majd pedig Georgia állam törvényhozásának épületéhez vonultak. A tüntetők az „Elég legyen az ázsiaik gyűlöletéből” és „Az ázsiaik nem vírusok” transzparensekkel vonultak fel.

A szervezők a tiltakozást a #StopAsianHate hashtaggel hirdették meg, a felhívásra pedig nagyon sokan ragáltak. Számos felvonuló most először vett részt tüntetésen, így például az 54 éves Elisa Park is, aki a New York Times-nak elmondta:

„Egy ideig csendben maradtam, tudod, söpörd el, tartsd a fejed lehajtva, dolgozz keményen. De ezúttal nem hallgathatok.”

Szerdán a lövöldözőt, a 21 éves Robert Aaron Longot nyolc pontban gyanusították meg.

Long azt állította, hogy a támadások nem faji indíttatásúak voltak, és hogy szexuális függőségben szenvedett, a masszázsszalonokat pedig, amelyekben a gyilkosságokat elkövette, „kísértésnek tekintette”.

Szombaton és vasárnap tüntetésekről és felvonulásokról számoltak be San Franciscóban, Houstonban, New York Cityben, Pittsburgh-ben, San Antonióban, Buffalóban és New York-ban, de tüntettek Kanada több városában, így Montréalban is.

A hatóságok arról számoltak be, hogy 2020-ban 22 „szörnyű” bűncselekményt követtek el az ázsiaiak ellen Montréalban, ami ötszörös növekedést jelent 2019-hez képest.

A Stop AAPI Hate nevű érdekvédő csoport még a járvány kezdetén egy online bejelentőfelületet hozott létre ázsiai származású amerikai áldozatok számára. Az Atlantában elkövetett gyilkosságok napján tette közzé, hogy tavaly március óta az Egyesült Államokban 3795 incidens történt ázsiai származású személyek ellen.

A bejelentett esetek 70 százaléka szóbeli bántalmazás volt, az áldozatok több mint egyötöde arról panaszkodott, hogy látványosan kikerülik, kiközösítik őket, nyolc százalékuk tettlegességről, hat százalékuk pedig arról tett bejelentést, hogy szándékosan leköhögték vagy meglökték.

Ezeken kívül még amiatt is érkeztek panaszok, hogy munkahelyen vagy a szolgáltatások igénybevételekor hátrányt szenvednek.

A közzétett adatokból az is kiderül, hogy az agresszív cselekedetek 68 százalékát nők ellen követték el.

Aktivisták és jogvédők szerint ezek egyértelműen gyűlölet-bűncselekmények, és a hátterükben az áll, hogy a járvány kitöréséért sokan Kínát okolják.

Az utolsó népszámlálási adatok szerint a legtöbb, közel hatmillió ázsiai származású amerikai Kaliforniában él. Ők teszik ki az állam lakosainak tizenöt százalékát.

(WSWS, New York Times, Index.hu, Mérce)

 

Címlapkép: 16 akciónap/ Eichner Hanna