Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU és a kormány egymásra mutogat a vakcinaszerződésekkel, Szijjártó a Szputnyikot reklámozza

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat, írja a hivatalos koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás, melyet Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője is megerősített vasárnapi sajtótájékoztatóján.

10 625 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 571 596 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 194 beteg, így az elhunytak száma 18 262 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 369 998 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 183 336 főre emelkedett.  10 652 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1273-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 1 563 242 fő a beoltottak száma, ebből 474 891 fő már a második oltását is megkapta. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. Galgóczi Ágnes ma elmondta, az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos jelzéseket is kivizsgálták, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig azt közölte: az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos.

Az oroszok Szijjártóval reklámozzák a Szputnyik vakcinát, a külügyminiszter közölte, 250 ezer adag újabb oltás érkezik Magyarországra

Vasárnap este 250 ezer adag Szputnyik-vakcina érkezik Magyarországra, közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a videóban azt mondta: a koronavírus világjárvánnyal szembeni győzelemnek egyetlen receptje van, az oltás, ehhez pedig oltóanyag kell. Vasárnap újra útra indult a magyar teherszállító gép, amely várhatóan este érkezik vissza Moszkvából 250 ezer adag Szputnyik-oltóanyaggal. Azokat – amint a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt róla -, szállítják az oltópontokra, és „egy nagy lépést lehet tenni, a 2,5 milliós beoltottság irányába” – mondta. A miniszter hozzátette: a magyar szállítógép hazatérése után jövő héten újra szolgálatban lesz, ekkor 180 ezer adag oltóanyagot hoz Moszkvából, majd egy újabb 250 ezres szállítmánya is lesz. Így a következő kevesebb mint két hétben összesen 680 ezer adag orosz oltóanyag érkezik Magyarországra – mondta.


Az orosz külügyminisztérium is Szijjártó Péterrel reklámozza a Szputnyikot Twitteren, vette észre a Telex. A magyar külügyminiszter az európai vezetők sorában az elsők között oltatta be magát a Szputnyik V-vel. Az orosz állami RT-nek adott angol nyelvű interjújában Szijjártó kijelentette”Nem vagyok orvos, sem virológus, csupán egy közgazdász, aki politikával foglalkozik, úgyhogy ezt a területet inkább meghagynám a szakembereknek”. Emellett azt is elmondta, Magyarország nem tarthatna ott az oltási programban ahol, ha a többi mellett nem álltak volna rendelkezésre orosz forrásból érkező oltóanyagok is.

BioNTech-alapítók: legalább még egy év, mire világszerte ellenőrizhető lesz a járványhelyzet

Sok országban a nyár végéig tarthat a járványügyi korlátozások időszaka az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezésben, de legalább egy évig tart még, mire világszerte sikerül megszerezni az ellenőrzést a kórokozó terjedése felett – mondták a vírus által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltások sorában az Európai Unióban elsőként engedélyezett szérumot kifejlesztő BioNTech német biotechnológiai vállalkozás alapítói egy vasárnapi lapinterjúban.

Özlem Türeci és férje, Ugur Sahin a Welt am Sonntag című német lapban közölt interjúban elmondta, hogy az Egyesült Államokban és sok európai országban valószínűleg nyár végére érhető el az az állapot, amelyben már nincs szükség járványügyi zárlatra. Helyi járványkitörések továbbra is lesznek, „a háttérzaj megmarad”, és új vírusváltozatok is kifejlődnek, de nagy valószínűséggel nem okoznak majd nagy veszélyt.

Azonban legalább egy évig tart még, mire világszerte ellenőrizhető lesz a járványhelyzet. A SARS-CoV-2 nem is tűnik el, és az oltóanyagokat mindig hozzá kell igazítani az új mutációkhoz. Így rendre szükség lesz majd emlékeztető oltásra, de még nem tudni, hogy évente vagy ötévente – mondták.

Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Vasárnap az MTI-nek elmondta, az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá – közölték.

A szervezet a borsonline.hu szombaton megjelent cikkére reagált, amely azt írta, hogy Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos „letagadta”, hogy Brüsszelnek köze van a megállapodásokhoz. A lap szerint a szerződéseket érzékeny (sensitive) minősítéssel látták el, mintha „titkolni akarnának valamit”.

Az Európai Bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére hat vakcinagyártóval – írta az EU-képviselet.

Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel – közölték.

Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák – írták.
Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy nem az uniós bizottság, hanem a tagállamok kötik meg a szerződéseket, „ami természetesen nem mond ellen az Európai Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének” – emlékeztettek.
Kijelentették továbbá, hogy az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik.
Az uniós bizottság a szerződések közül hármat – AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK – már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával – írták.
Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap a Kossuth rádiónak adott interjújában reagált többek között a nyilvánosságra hozott vakcina szerződésekre is. Szerinte az Európai Bizottság megpróbálja letagadni a szerepét. „Ha nyilvánosságra hoznák a szerződéseket azok, akik egyébként állandóan az átláthatóságra hivatkoznak, akkor ez világosan ki is derülne” – mondta. Hozzátette, hogy Brüsszel a világ más meghatározó országaihoz képest késve kötött szerződést és azok a szállítmányok is akadozva érkeznek, amelyek le vannak kötve. A Képviselet közleményében azonban egyértelművé teszi, hogy a szállításra és a mennyiségre vonatkozó szerződéseket a tagállamok kötötték meg egyénileg a vakcinagyártókkal.

(MTI)