Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országossá nőtt a közszolgáltatói bérszövetség, egyszerre több tucat cégnél kezdtek munkaügyi vitát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Február végén alakítottak bérszövetséget azok a fővárosi közszolgáltató cégeknél működő szakszervezetek, amelyeknek vezetői rosszallják a béremelés halogatását, a „0 százalékos” béremelési ajánlatokat.

Így tél vége óta létezik a megegyezés több szakszervezet között, hogy egyesített erővel fognak fellépni a tulajdonosnál, a Fővárosi Önkormányzatnál és cégeinél, követelve, hogy biztosítsanak megfelelő pénzügyi forrást a dolgozók idei béremelésére.

Ehhez az eredeti szövetséghez csatlakozott most több, országos szakszervezet is, így a bérvita országossá nőtt, és a szakszervezetek közt létrejött szövetség is megerősödött.

A bérszövetség jelenlegi tagjai a a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint az FKF-nél, a FŐKERT-nél, az FTSZV-nél, a FŐKÉTUSZ-nál , és a BUDAPEST KÖZÚT-nál jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is.

Ebben a megnövekedett szövetségben indítottak több tucat cégnél kollektív bérvitát a fenti szakszervezetek, ahogy arról a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében tájékoztatott.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki a bérszövetség megmozdulásait is koordinálja kiemelte, a bérszövetség tagjai fontosnak tartják a munkahelyek megőrzését, a kollektív szerződések tartalmának a megvédését és esetleges kiegészítését, de béremelés nélkül mindez kevés.  Hozzátette: a szerveződésben résztvevők természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel – s azzal is, hogy kormány tudatosan teszi tönkre az önkormányzatokat – a béremeléstől ennek ellenére nem tekinthetnek el, s további közös, egységes akciókat terveznek.

Kordás korábban úgy fogalmazott:

„Éppen most, amikor meredeken emelkednek az élelmiszerárak, s egyre költségesebb egy család fenntartása, a közszolgálati dolgozóktól sem lehet megtagadni az életszínvonal szinten tartásához szükséges béremelést”

Címlapkép: Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (Mérce fotó)