Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza egy baloldali párt Spanyolországban is

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Más País baloldali párt javaslatára Spanyolországban négynapos (32 órás) munkahét bevezetését tervezik, miután több cég is kifejezte érdeklődését, a kormány pedig támogatását, írja a Guardian. Itthon a Momentum 2022-es választási programjában szerepel ilyen javaslat.

„A négynapos munkahéttel végre elindítjuk korunk vitáját”, írja Iñigo Errejón, a párt képviselője Twitteren. Ahogyan a Guardian is emlékeztet: Spanyolországban történelmi hagyománya van a munkaidő csökkentéséért vívott harcnak, 1919-ben például egy 44 napon át tartó, barcelonai általános sztrájk  után az egyik első nyugat-európai ország volt, ahol a napi munkaidőt nyolc órában határozták meg. „Az európai átlaghoz képest a spanyol munkások többet dolgoznak, de mégsem vagyunk a legproduktívabb országok között. Úgy gondolom, hogy a több munka nem jelent jobb minőségű munkát”, kommentálta Errejón.

A bevezető projekt részleteit még nem dolgozták ki, ám Errejón pártja szerint első körben három éven át, ötven millió eurós támogatást nyújtva vizsgálnák azokat a vállalkozásokat, amelyek bevezetik az intézkedést. Az első évben a vállalatok terheinek 100%-át, a második évben 50%-át, a harmadik évben pedig 33%-át vállalná át a kormány.

A négynapos munkahét bevezetése mellett általánosságban olyan érvek szólnak, mint a produktivitás növelése, a munkavállalók mentális egészségének javulása – de a klímaváltozás elleni küzdelmet is elősegíti a munkaidő csökkentése.

A Jacobin nemrégiben összefoglalta, más külföldi országokban hogyan törekszenek a munkaidő csökkentésére és ezzel egyidejűleg a munkások jóllétének növelésére: Skóciában az SNP (Scottish National Party, Skót Nemzeti Párt) javaslatára egy új munkaügyi szabályozást fogadtak el decemberben, amely szintén tartalmazza a négynapos munkahét lehetőségét, illetve ugyanebben a hónapban Új-Zélandon az Unilever cég is bevezette a négy napos munkahét koncepcióját, öt napi fizetéssel. A német Linke (Balpárt) új vezetésének terveiről pedig mi is beszámoltunk a Mércén: ők a négynapos munkahét mellett a legkiszolgáltatottabb munkaformák megszüntetését támogatják, illetve a leggazdagabb rétegre 5%-os vagyonadót vetnének ki.

A Jacobin emellett arra is emlékeztet, hogy azokban az országokban, ahol kevesebb munkaórában dolgoznak az emberek (például Németországban, Hollandiában és a legtöbb skandináv országban), sokkal magasabb a produktivitás és egészségesebbek, boldogabbak, kevésbé stresszesek a munkások.

A járvány után ráadásul pont azoknak az ágazatok az ágazatoknak jöhet jól, hogy kevesebbet dolgoznak az emberek, amelyeket megrendített a járvány (például turizmus), hiszen több pénz és több szabadidő állna rendelkezésükre, amelyet elkölthetnek. Magyarországon egyébként 1984-ben csökkentették le heti negyven órára a hivatalos időt, ez az óraszám azóta változatlan.

Címlapkép: MTI/Vajda János