Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bidennek máris fel van adva a lecke, rengeteg gyermekkorú menekült érkezik Mexikó felől

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági államtitkára szombaton utasította a nagyobb katasztrófahelyzetekkor bevetett Szövetségi Vészhelyzet-kezelő Ügynökséget (Federal Emergency Management Agency – FEMA), hogy lásson munkához a déli határnál, az országba érkező nagyszámú menekült gyermek ellátásában.

A nemzetbiztonsági államtitkár, Alejandro Mayorkas a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a FEMA embereit küldi, hogy „segítsenek az emberek fogadásában, elszállásolásában és a gyermekek szállításában” a következő 90 napban.

A jelentések szerint e hét második felére 3600-ra nőtt a gyermekeknek fenntartott menekülttáborokban tartott kiskorúak száma a mexikói határnál, ez a szám négyszerese a február véginek. Összesen majdnem 9000 gyerek van jelenleg a kifejezetten kiskorú érkezőkkel foglalkozó állami ügynökség táboraiban, ám ezeknek a kapacitását épp nemrég csökkentették 40 százalékkal a koronavírus-járvány megfékezése miatt.

A humanitárius krízist kéz a kézben követi egy politikai is: Joe Biden éppen nemrég vont vissza néhány, még Donald Trump idejében hozott szigorú menekültügyi szabályozást.

A kormányzat persze nincs épp könnyű helyzetben most, hogy a koronavírus-járvány miatt különös óvatossággal kéne eljárnia, miközben viszont a nagy számban, kísérő nélkül érkező gyerekek elhelyezését sürgősen meg kell oldania: egy, korábban erősen ellenzett, rossz hírű Trump-korabeli szövetségi tábort már újra is nyitottak a texasi Carrizo Springs-ben, hogy bővítsék a rendelkezésre álló férőhelyek számát.

Az Intercept amerikai portál szerint a jelenlegi helyzetben elég valószínű, hogy a szövetségi kormányzat a régi recepthez nyúl a krízishelyzet megoldásához:

magáncégeket bízhatnak meg azzal, hogy húzzanak fel, vagy hozzanak ismét működésbe gyerekek számára kialakított speciális létesítményeket.

Az oknyomozó portál szerint ezek a létesítmények gyakran táncolnak a határán annak, hogy fogolytáborként, vagy gyerekszállásokként lehessen őket értelmezni. A keményvonalas menekültpolitika és a magán biztonsági cégek által irányított menekülttáborok kritikusai már fel is hívták rá a figyelmet, hogy a három, állami megbízásoknál szóba jövő biztonsági vállalkozás korábbról elég szegényes bizonyítvánnyal rendelkezik az átláthatóság és az erőszakos incidensek terén.


A menekültekkel is foglalkozó amerikai Human Rights First emberi jogi szervezet vezetője, Eleanor Acer úgy nyilatkozott az Interceptnek, hogy szerinte „miközben a Biden-kormányzat hatékony humanitárius intézményrendszer kialakításán dolgozik, abba az irányba kellene lépéseket tennie, hogy a gyermekeket gyorsan egyesíteni lehessen újra családjaikkal, a határ menti bevándorlási táborok használatát mellőzni lehessen és minden átmeneti fogva tartást nem profitért dolgozó vállalkozások szervezhessenek. ”

 (The Intercept; Reuters)
Címlapkép: Ndla.no