Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nyugat 2021” néven hadgyakorlatozik közösen a fehérorosz és az orosz hadsereg

Ez a cikk több mint 3 éves.

Beszédes, „Nyugat 2021” fedőnéven jegyzik azt az orosz-belarusz közös hadgyakorlatot, amely a két ország speciális alakulatainak részvételével kerül megrendezésre idén március folyamán.

Az MTI tudósítása szerint Szergej Sojgu orosz és Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter pénteken Moszkvában állapodott meg a a gyakorlat menetrendjéről. A háborús játéknak  Sojgu közlése szerint első sorban az orosz-belarusz légvédelmi rendszer működtetésének tesztelése lesz a célja.

A két miniszter három közös kiképzőközpont kialakításáról is megállapodott, ezek közül kettő Oroszországban lesz, egy pedig Belaruszban.

A National Interest amerikai külpolitikai lap alig több mint két hete írta meg, hogy Lengyelországban nagyszabású hadgyakorlaton szimulálta a lengyel hadsereg egy orosz katonai invázió bekövetkeztét. Az eredmény szerint a lengyelek olyan gyorsan szenvednének megsemmisítő vereséget, hogy az még a hírhedt 1939-es (szovjet koprodukcióban megvalósuló) náci inváziót is simán lekörözné: míg a németeknek és a szovjeteknek 35 nap kellett a második világháború legelején Lengyelország teljes legyőzéséhez,

most az orosz hadsereg a NATO-tag, szupermodern fegyverekkel is felszerelt lengyeleket mindössze 5 nap alatt verné szét.

Ez úgy nézne ki a szimuláció alapján, hogy az ötödik nap végére a teljes lengyel légierő és haditengerészet megsemmisül, a szárazföldi haderő pedig fegyverzetének 60-80 százalékát veszítené el.

Az elmúlt években egyre nagyobb intenzitással folynak a kisebb-nagyobb hadgyakorlatok mind Oroszország, mind a NATO kelet-európai tagja, Lengyelország részéről. Oroszország és Belarusz tavaly szeptemberben rendezte meg közösen a masszív volumenű „Szláv Testvériség” fedőnevű hadgyakorlatot.

Joe Biden amerikai elnök idején is folytatódnak az amerikai hadsereg Lengyelországba irányuló csapaerősítései, melyekről korábban Donald Trump döntött.

(MTI; National Interest; defenceredefined.com)