Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden hivatalviseléstől eltiltja Ukrajna a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök este kihirdetett rendelete alapján Ukrajna megtiltja a kettős állampolgárok bármilyen hivatalviselését az országban, írja a Telex.

A rendelet szerint ezután az ukrán nemzetbiztonság listázni fogja a kárpátaljai magyar állampolgárokat is, akik a jövőben sem állami hivatalt, sem önkormányzati tisztséget nem tölthetnének be, pártok tagjai és fontos állami vállalatok vezetői sem lehetnének.

A hivatalos indoklás szerint a „Halaszthatatlan feladatok az állampolgárság kérdésében fenyegető nemzetbiztonsági kockázatok felszámolásáról” szóló ukrán elnöki határozat célja annak megakadályozása, hogy a kettős állampolgárság Ukrajna belügyeibe való beavatkozásra, függetlensége, szuverenitása és területi egysége elleni cselekedetekre legyen felhasználható.

A Telex szerint a rendelet értelmében „az ukrán kormány a nemzetbiztonsággal, Ukrajna Védelmi Szolgálatával (SZBU) közösen két hónapon belül felméri, hány kettős állampolgár van, és átvizsgálja a kettős állampolgárságra vonatkozó szabályozást, majd fél éven belül (szintén a felderítő szolgálatokkal együtt) beterjeszt egy olyan törvényjavaslatot, amelyik megtiltja a kettős állampolgároknak a fontosabb hivatalok betöltését”.

Az ukrajnai kettős állampolgárok nem vállalhatnak majd állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót és nem ismerhetnek meg államtitkokat.

A kettős állampolgárság tényét fel fogják tüntetni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben is. A tiltások alól csak akkor mentesülhet valaki, ha írásban lemond a másik állampolgárságáról, ismerteti a Telex.

De ha valaki még le is mond is a másik állampolgárságáról, akkor is vizsgálódni fognak az ukrán hatóságok a tette okairól.

A kettős állampolgárságról szóló rendelkezés egyként érinti a kelet-ukrajnai orosz-ukrán kettős állampolgárok és az ukrajnai magyarságot.

A lépés válságba taszíthatja a kettős állampolgárságú magyarokat, mert a nagyjából 100 ezer kárpátaljai magyar közül a felmérések szerint majdnem mindenki fölvette a magyar állampolgárságot, amikor erre a magyar kormány lehetőséget biztosított.

Néhány nappal ezelőtt még azt olvashattuk, hogy Ukrajna kész elismerni a kettős állampolgárság intézményét. A Kárpátalja.Ma híroldal arról írt. hogy: Ukrajna a kettős állampolgársággal kapcsolatos liberális politika elfogadását tervezi. Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta, hogy a magas rangú tisztviselőkre bizonyos korlátozások vonatkoznának.

Hivatalosan azonban nem tudni, hogy hány ukrán-magyar kettős állampolgár van, az adatot a magyar kormány nem hozza nyilvánosságra, mert elvileg az ukrán kormány nem engedélyezi a kettős állampolgárságot.

A Lehet Más a Politika (LMP) sajtóközleményben reagált a diszkriminatív rendeletre. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben – amelyet Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Ungár Péter országgyűlési képviselő írtak alá – az olvasható, hogy: „Elutasítjuk, hogy Ukrajna és a nagyhatalmak politikai leszámoláshoz, játszmáikhoz a kárpátaljai magyarokat használják, őket érjék emiatt gyalázatos támadások. Felszólítjuk a demokráciára kiemelten figyelő európai országokat, az Európai Uniót és Amerikát, hogy ítéljék el a magyarokat ért hátrányos megkülönböztetést!”

(Telex.hu, 444.hu, Kárpátalja.Ma, Mérce)
Címlapkép: Pixabay