Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendhagyó sztrájkra készülnek Gyöngyösön, három nap alatt kilencszer fog leállni a B. Braun

Három napig, összesen kilencszer, műszakonként 2 órás sztrájkot tartanak a B.Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában március 10-11-12-én – jelentette be a dolgozók képviseletét ellátó Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalatnál működő szakszervezet 8 százalékos béremelést kér egységesen minden munkavállaló számára, a cégvezetés azonban a február 23-án tartott 2 órás figyelmeztető sztrájk után sem emelte korábbi ajánlatát.

Mint arról a Mércén korábban beszámoltunk, figyelmeztető sztrájkot tartottak múlt kedden a B. Braun gyöngyösi alkalmazottai, miután az idei bértárgyalások megrekedtek a felek között. A Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete eredetileg 10 százalékos általános alapbéremelést kért, amely megfelel az elmúlt 3 év átlagának. A vállalat azonban most ennek a felét ajánlotta fel a legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító alkalmazottainak. A szakszervezet azóta engedett követelési igényéből: most már megeleégednének a 8 százalékos emeléssel is.

„Amikor látszott, hogy rendkívüli távolság van az elvárások közt, elmentünk a 8 százalékig mint munkáltatói érdekképviselet, a helyi közösség ennél alacsonyabb követelésre nem adott felhatalmazást”

ezt még a múlt keddi sztrájk idején nyilatkozta a helyi Gyönygösi TV-nek László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Mivel a csaknem 100 százalékos részvétellel tartott bérkövetelési figyelmeztető sztrájk után sem született béremelési megállapodás, ezért újabb, ezúttal jóval hosszabb munkabeszüntetésre készülnek a dolgozók.

A szakszervezet friss közleménye szerint a munkáltató figyelembe sem veszi a szakszervezet egységesen 8 százalékos béremelési követelését, újabb, ám ezúttal rendhagyó sztrájk lesz:

március 10-11-12-én minden nap és minden műszakban 2 órára le fog állni a termelés.

A három műszakos rendben üzemelő cégnél jó esély van a sztrájk idején való teljes leállásra, hiszen az akkor a délelőtti és a délutános műszakot is 1-1 órára érintő 2 órás figyelmeztető demonstráción is szinte minden dolgozó, összesen 600-an részt vettek – ismertette László Zoltán.

Az alelnök szerint elfogadhatatlan, hogy éppen az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalat vezetése hivatkozik a járvány okozta gazdasági nehézségekre, miközben annyi a megrendelése, hogy éjjel, nappal folyamatosan mennek a gépek, az 1 600 munkavállaló folyamatosan dolgozik. Ezért még inkább felháborító a vezetőség elvárása, miszerint a járvány negatív hatásainak következményét kizárólag a munkavállalók viseljék – érvel László Zoltán.

Az infláció a korábbi éveknél jóval magasabb, így a nettó bérek nem érnek már annyit, mint akár tavaly ilyenkor, ráadásul további emelkedő inflációval számolhatunk – magyarázza, nyomatékosan hozzátéve: nem lehet minden gazdasági kockázat a munkavállalókra hárítani. A szakszervezet álláspontja szerint egész Gyöngyös érdeke az, hogy megfelelő béreket fizessenek a helyi cégeknél, mert amit a dolgozók nem kapnak meg fizetésben, azt nem fogják tudni elkölteni azoknál a helyi kisvállalkozásoknál, amelyek ugyancsak viszontagságos időket élnek a világjárvány következtében.

Az alelnök leszögezte: a szakszervezet továbbra is nyitott az egyeztetésre, várja a cég megfelelő ajánlatát.

Frissítés, 12:57 : A B. Braunt is megkérdeztük, mi az álláspontja a három napon át tartó sztrájksoroztattal kapcsolatban. Szerkesztőségünkhöz csütörtökön az alábbi választ juttatták el:

A B. Braun vezetősége január óta több alkalommal egyeztetett és tárgyalt a Szakszervezettel, akik követeléseiket így személyesen is többször megosztották a cégvezetőkkel. A B. Braun a gyöngyösi gyárának gazdasági nehézségei, és az ott gyártott termékek iránti keresletcsökkenés ellenére több béremelési javaslatot ajánlott a Szakszervezetnek, akik elutasították a vállalat által felkínált opciók mindegyikét. Az egyik javaslat a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak 5,4%-os alapbéremelést jelentene, amelyhez a kibővített teljesítménybónusz további jelentős bérnövekedést tenne hozzá. Ezeket a számokat az év első időszaka is alátámasztja, amely szerint a szerelékösszeállítók közül már 415-en  részesülhettek volna ebből, ha a Szakszervezet nem utasítja vissza a vállalat ajánlatát.

A B. Braun korábban is hangsúlyozta, hogy az általa gyártott műtéti, infúziós és transzfúziós eszközökkel végzett beavatkozások nagyarányú elmaradása, illetve halasztása miatt megcsappant a kereslet a termékeire, amit a 2021. januári értékesítési adatok is megerősítettek. A gyártóhely működése jelen körülmények között is – a három műszakos műszakrendből fakadóan – folyamatos. A Szakszervezet állításával szemben a vállalat célja, hogy a járvány negatív hatásától megóvja a munkavállalókat, és nekik hosszú távon stabil munkahelyet biztosítson: ezt alátámasztja a régióban továbbra is vezető helyen szereplő bérezés és kiterjedt béren kívüli juttatásrendszer.”

A B. Braun a bértárgyalások kapcsán még a figyelmeztető sztrájkot megelőzően közleményt adott ki, melyben azt írták: a vállalat által kínált fizetés szerintük egy decemberi munkaügyi felmérés alapján a régióban jelen lévő gyártóhelyek béreit tekintve a legjobbak között van. Mint írták, idén a vállalat – a termékkörét érintő egészségügyi ellátások világszinten érvényes korlátozása, a műtétek halasztása miatt – az elmúlt évek béremelési átlagának felét (4,7%-5,4%) ajánlotta a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak, és részükre további bérnövekedési lehetőséget kínál a teljesítménybónusz-rendszer kibővítésével. Az új bónuszrendszerrel így összességében 9,58-22,19%-os bérnövekedés lenne elérhető egy szerelék-összeállító esetében.

„Az egészségügyi ipar és a megrendelések jelenlegi bizonytalan helyzete óvatosságra int bennünket. A B. Braun hazai vezetőiként felelőséggel tartozunk azért, hogy a munkavállalóinknak hosszú távon stabil munkahelyet biztosítsunk, ahogy azt tesszük több mint 30 éve. Meggyőződésünk, hogy ajánlatunk versenyképes a régióban, és összhangban van a fenntartható növekedési terveinkkel” – nyilatkozta akkor Horn Péter, a B. Braun-csoport vezérigazgatója a bértárgyalások kapcsán.