Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két műszakos sztrájkra készülnek az orvosi eszközöket gyártó B. Braun gyöngyösi üzemében a vasasok

Ez a cikk több mint 3 éves.

Figyelmeztető sztrájkot szervez a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete február 23-án az egyszerhasználatos orvosi eszközöket gyártó B. Braun Medical Kft.-nél Gyöngyösön, ugyanis a bértárgyalások megrekedtek, derül ki az érdekvédelmi szervezet közleményéből.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Gyöngyösön, az egyszer használatos orvosi eszközöket gyártó B Braun Medical Kft-nél február 16-án…

Közzétette: Vasas Szakszervezeti Szövetség – 2021. február 19., péntek

A helyi vasasok már február 16-án sztrájkbizottságot alapítottak, amely a tegnapi napon bejelentette, hogy az összesen 1600 főt foglalkoztató gyárban 13:00 és 15:00 óra között két műszakot lefedő figyelmeztető sztrájkot fognak tartani a
dolgozók.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Mérce megkeresésére azt válaszolta: a sztrájkot kiváltó legnagyobb probléma az, hogy a cég nem is reagált a bérfejlesztési javaslatukra.

Hozzátette azt is, hogy tény, hogy rengeteg olyan szektor van, amelyet a koronavírus-járvány országosan negatívan érintett, ám a B. Braun esetében nem erről van szó. „Nem válság sújtotta területről beszélünk, hanem olyan ágazatról, ahol indokolt és lehetséges is a bérfejlesztés”, tette hozzá.

Az alelnök szerint ettől függetlenül is elfogadhatatlan, hogy minden, válságból fakadó költséget a munkavállalókkal fizettessen meg a munkáltató, a mostani akcióval pedig azt szeretnék bebizonyítani, hogy ilyen időszakban is lehetséges a sztrájk.

Az érdekvédelmi szervezet figyelemfelhívó akciójával kapcsolatban a B. Braun Medical Kft.-t is megkerestük, akik a következő közleményt küldték válaszul:

A RÉGIÓ LEGJOBBJAI KÖZÖTT VANNAK A BÉREK A B. BRAUN
GYÖNGYÖSI ÜZEMÉBEN

A világ egyik vezető egészségügyi vállalatcsoportjaként a B. Braun orvosieszköz gyára a térség meghatározó munkaadója, amely több mint 1600 munkavállaló számára biztosít hosszú távú munkalehetőséget és stabil munkahelyet.
A B. Braun számára kiemelten fontos, hogy a heti 40 órában, három műszakban, saját állományban dolgozó munkatársak elkötelezettségét és minőségi munkáját versenyképes bérekkel és széleskörű juttatásokkal ismerje el. A vállalat által kínált fizetés egy decemberi munkaügyi felmérés alapján a régióban jelen lévő gyártóhelyek béreit tekintve a legjobbak között van.

A 2021-es bér- és juttatásokról szóló egyeztetést 2021. január 29-én kezdte meg a vállalat vezetősége a B. Braun Vasas Szakszervezet képviselőivel. A Szakszervezet 10%-os általános alapbéremelést kért, amely megfelel a B. Braunnál az elmúlt 3 év átlagának, és amellyel a cég az elmúlt években jelentősen meghaladta a régió átlagos emelési mértékét. Idén a vállalat – a termékkörét érintő egészségügyi ellátások világszinten érvényes korlátozása, a műtétek halasztása miatt – ennek felét (4,7%-5,4%) ajánlotta a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak, és részükre további bérnövekedési lehetőséget kínál a teljesítménybónusz-rendszer kibővítésével. Az új bónuszrendszerrel így összességében 9,58-22,19%-os bérnövekedés lenne elérhető egy szerelék-összeállító esetében. A cég által tett javaslat szerint a havi kereset a legalacsonyabb szerelék-összeállítói órabérben egy teljes ledolgozott hónap esetén SZÉP-kártyával, jelenléti bónusszal és a maximális teljesítménybónusszal 426.904,- Ft lenne, de az ösztönző kifizetés nélkül is 376.904,- Ft havi bér járna a betanított munkára.

„Az egészségügyi ipar és a megrendelések jelenlegi bizonytalan helyzete óvatosságra int bennünket. A B. Braun hazai vezetőiként felelőséggel tartozunk azért, hogy a munkavállalóinknak hosszú távon stabil munkahelyet biztosítsunk, ahogy azt tesszük több mint 30 éve. Meggyőződésünk, hogy ajánlatunk versenyképes a régióban, és összhangban van a fenntartható növekedési terveinkkel” – nyilatkozta Horn Péter, a B. Braun-csoport vezérigazgatója a bértárgyalások kapcsán.