Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közszférások is csatlakoznak a fővárosi Bérszövetséghez

Ez a cikk több mint 3 éves.

Részt vesz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) is a napokban alakult Bérszövetség munkájában – derül ki a szakszervezet tegnap esti közleményéből. A Boros Péterné, MKKSZ elnök és Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetségi (MSZSZ) elnök által jegyzet dokumentum szerint, így most egy egyedülálló együttműködés kezdődött a közszolgálati- és a közszolgáltatói szférában dolgozókat képviselő szervezetek között.

„Az együttműködés példaértékű nyitás a verseny- és a közszolgáltatói szférában dolgozókat képviselők között, így ugyanis a kibővült Bérszövetség minden résztvevőjét, vagyis, az általuk képviselt ágazatok dolgozóit azonos színvonalon szakszerűen képviselhetik.”

-Véli Boros Péterné.

Az MKKSZ elnöke elmondta azt is, aktív szerepet fognak vállalni a szövetségben résztvevő többi érdekképviselettel együttműködve az egészségügyben dolgozókra erőltetett új szolgálati jogviszony miatt keletkezett feszültségek feloldásában. Az elnök hangsúlyozta, az MKKSZ ugyanis ezt az ágazatot mostantól az eddiginél is határozottabban képviseli. A munkahelyi szerveződés fontosságára is felhívta a figyelmet, mert szerinte csak így tudnak segítséget nyújtani a munkavállalóknak.

A szakszervezetek közleményéből kiderül: a közszférában dolgozókat érintő ügyeket és akciókat  az MKKSZ, míg a közszolgáltatói oldal kezdeményezéseit a MASZSZ koordinálja.

A kibővült együttműködésben látja a nagyobb erőt és még több lehetőséget Kordás László is, aki a Bérszövetség alapküldetése – a béremelés kiharcolása – mellett kiemelten fontosnak tartja az európai minimálbér-rendszer hazai bevezetését, s annak az előkészítését.

Az elnök leszögezi azt is, hogy a szerveződés tagjai természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel, és a kormánynak az önkormányzatokat ellehetetlenítő lépéseivel, ám a béremeléstől ennek ellenére sem tekinthetnek el.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, február 28-án alakítottak bérszövetséget azok a fővárosi közszolgáltató cégeknél működő szakszervezetek, amelyeknek vezetői rosszallják a béremelés halogatását.

A Bérszövetség alapítói:

  • a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ),
  • a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ),
  • a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ),
  • illetve az FKF-nél, a FŐKERT-nél, az FTSZV-nél, a FŐKÉTUSZ-nál, és a BUDAPEST KÖZÚT-nál jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000)

Hozzájuk csatlakozott a héten a Vízművek Zrt.-nél működő szakszervezet, illetve a tegnapi napon az MKKSZ.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton