Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

10 éves lemaradásban vannak a szabolcsi bérek a budapestiekhez képest

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyre nagyobb a szakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bér között Magyarországon, a földrajzi egyenlőtlenségek a leglátványosabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Budapest között mutatkoznak meg, a szabolcsi bérek lemaradása tíz éves a fővároshoz képest – írja az mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb területi adatai alapján.

Budapesten tavaly az átlagos nettó fizetés 334 238 forint volt, Szabolcs-Szatmár-Beregben viszont 150 ezer forinttal kevesebbet, 184 238 forintot vihettek haza átlagosan a dolgozók.

A második legkisebb átlagos nettó fizetés Békés megyében érhető el, 194 408 forint, emellett Békés és Nógrád megyében is elmarad a 200 ezer forinttól.

Budapesten egyébként már második éve, hogy átlépett a 300 ezer forint feletti tartományba az elérhető átlagbér, ám azóta sem sikerült egyik megyének sem követnie a fővárost: a második legmagasabb átlagbér Győr-Moson-Sopronban 278 899, utána következik Komárom-Esztergom megye 266 261 forinttal.

Emellett a napokban egy másik fontos adatsor is napvilágot látott. Ahogy arról beszámoltunk, az LMP-nek sok év után sikerült megszereznie a KSH mediánbérre vonatkozó adatait, amit 2016 óta nem ad közzé az adatgyűjtő és elemző szerv.

Ez azért fontos eredmény, mert a mediánbér a KSH által gyakrabban közölt átlagbérrel szemben jóval tisztább képet adnak a hazai keresetek valós alakulásáról, mivel az átlagbért nagyban torzítják a legjobban keresők kiugró számai, ami a most megjelent területi adatok nélkül még inkább távol áll a valóságtól. Hiszen az átlagbér számításánál az összes kifizetett munkabért osztják el az azt megkapók számával, így, egy egyszerű példával élve, egy nincstelen magyar és Mészáros Lőrinc átlagvagyona 200 milliárd forint körül alakulna. Ezzel szemben a mediánbér sorba állítja az összes hazai keresetet, és azt a pontot jelöli ki, aminél a dolgozók fele többet, a másik fele kevesebbet keres.

Így alakulhat szinte minden számításnál úgy, hogy a mediánbér csak az átlagbér 70-80 százaléka. Az LMP által kiharcolt adatok lesújtó képet mutatnak a hazai dolgozók keresetéről: a 2019-es évben a bruttó átlagbérénél, ami 367 800 forint volt, több mint 75 000 forinttal volt kevesebb a bruttó mediánbér, a maga 292 320 forintjával.