Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A polgármester és az igazgató is cáfolja, hogy elbocsátásra került volna sor a cserkeszőlői fürdőben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán írtuk meg, hogy a 137 embert foglalkoztató Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ vezetősége az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások miatt tavaly a nem helyi lakosokat elbocsátotta vagy fizetés nélküli szabadságra küldte, a többi dolgozó bérét pedig drasztikusan csökkentette.

Szombaton pedig arról értesültünk, hogy a fürdő vezetője egy helyben szakszervezetet alapító munkatársnak azt mondta, vasárnap már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban, amit a szakszervezet a dolgozó szóbeli elbocsátásaként értékelt.

Szombat este azonban Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere Facebookon cáfolta, hogy elbocsátásról lenne szó, hozzátéve, hogy az önkormányzat bizonyítani is tudja, hogy ez alaptalan állítás. A település vezetője szerint a szakszervezet és az elbocsátásról hírt adó média is „indokolatlanul sértették meg a jó hírét a településnek és az önkormányzatnak”.

Varga ezzel együtt Gál Bertalan, a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ igazgató levelét is közölte, aki szerint ezek a vádak, „messze állnak a valóságtól”, de az őt ért lejáratások miatt lemond posztjáról.

Gál levelében szerepel, hogy valóban azt mondta az érintett dolgozónak, hogy vasárnap nem kell bemennie, hétfőn pedig reggel 9.00 órakor a munkaügyi osztályon kell megjelennie, de nem azért, mert meg kívánja szüntetni a  munkaviszonyát – más ügyben kellene találkozniuk.

„Én elhiszem, hogy az engem lejárató kampánya miatti szűk információm elindított benne egy fantázia folyamatot, azonban ez továbbra sem jogosítja fel őt arra, hogy olyasmit terjesszen, melyről semmilyen konkrét információval nem rendelkezik, ismételten személyemet lejáratva ezzel”

– tette hozzá az igazgató.

Távozásával kapcsolatban úgy fogalmazott, az ügyre való tekintettel lemondott igazgatói kinevezéséről, egyúttal pedig a közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését is kérte. „Egy termelékenyebb jövőre kívánok koncentrálni, kizárva életemből ezen embereket, akik kártékonyan hatnak a falu fő bevételi forrására, a fürdőre” – tette hozzá.

Gál részletesen beszámol a pandémia miatt előállt súlyos helyzetről is:

„Mind a tavaszi kényszerű lezáráskor, mind a jelenlegi, kormányrendelet által felfüggesztett működés kapcsán nekem és a teljes település vezetésnek egyetlen és legfontosabb célja az volt, hogy dolgozóinkat megtartsuk és amikor lehet a fürdőt újra indítsuk.
Segítséget – bár kértünk, soha sehonnan nem kaptunk. Egyértelműen a tartalékokból kellett fennmaradnunk, karbantartanunk, felújítanunk és dolgozóinkat megtartanunk.”

Gál arra is reagált, hogy Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint ő a helyi szakszervezeti alapszervezeti titkárának megválasztásáról és az MKKSZ alapszervezet megalakulásáról szóló hivatalos dokumentumokat sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni.

Az igazgató ezzel kapcsolatban azt írja, jelezte a helyi alapszervezetnek, hogy mivel ők a településen dolgozó valamennyi közalkalmazottat kívánják képviselni, nem ő az illetékes személy, ezért nem vette át a dokumentumokat.

„Néhány héttel ezelőtt a közösségi médiából értesültem arról, hogy megalakult a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közrendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének cserkeszőlői alapszervezete.

Teljesen meglepetésszerűen, előzetes bejelentkezés nélkül irodámban megkeresett három fő kollégám egy gyűrött papírfecnivel egyikük kezében.
Tájékoztattak szóban a fenti tényállásról, (ők hangrögzítőn rögzítették az igazgatói irodában velem történt beszélgetést), ám rögtön az elején megkérdeztem, ugye jól gondolom, hogy a szakszervezet, nevéből adódóan a településen dolgozó valamennyi közalkalmazottat kívánja képviselni? (Bölcsőde, polgármesteri hivatal, fürdő, stb.)
Egyikük megerősítette, hogy mindezt jól értelmezem.
Jeleztem feléjük, hogy ez esetben nem én vagyok az illetékes személy, bár a fürdőben valóban én vagyok a munkáltatói jogkör gyakorlója.
Azt azért senki nem várhatja el tőlem, hogy olyan intézmények közalkalmazottjai, köztisztviselői nevében járjak el, melyek nem az én hatáskörömbe tartoznak. Így nem vettem át semmilyen dokumentumot.
Ezt követően a kollégák postai úton juttatták el hozzám (!!!) ugyanazt a dokumentumot. A vírushelyzet okozta stressznek tulajdonítottam, hogy az általam szóban közöltek nem nyertek értelmezést, így írásban is megerősítve az irodámban elmondottakat visszaküldtem a levelet annak feladójának, őszinte reményemet kifejezve, hogy ezúttal az illetékes személyhez juttatja el levelét és az abban talált gyűrött dokumentumot.
Egyúttal őszinte gratulációmat fejeztem ki a megalakulással kapcsolatosan.
Az önkormányzat részére nem érkezett megkeresés az üggyel kapcsolatban mind a mai napig …
Hetek teltek el úgy, hogy az egész folyamatot két nap alatt el lehetett volna intézni”

– írta Gál.

Az igazgató végül hosszan ír arról, mennyire méltatlannak érzi ezeket a vádakat, és a szerinte egyoldalú tájékoztatást.

A teljes bejegyzés itt olvasható el:

Kedves Barátaim!

A nem körültekintő újságírás következményei beláthatatlanok. A felelőtlen munkavállalói hozzáállás nem…

Közzétette: Cserkeszőlő – 2021. február 27., szombat