Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elállt az ausztrál hírek letiltásától a Facebook, de dönthet arról, miért fizet majd

Ez a cikk több mint 3 éves.

Néhány napon belül helyreáll az ausztrál hírek megosztási rendszere a Facebookon. A hátraarcot a Facebook jelentette be magyar idő szerint tegnap késő este, miután több körben is tárgyaltak az ausztrál szövetségi kormány felelős miniszterével, Josh Frydenberg pénzügyminiszterrel.

Campbell Brown, a globális hírmegosztó partnerségi kapcsolatokért felelős Facebook-alelnök a sajtónak úgy fogalmazott, megfelelő mértékű garanciát kaptak arra, hogy az ausztrál kormány módosít a hírekért a Facebooktól pénzt követelő törvénytervezetén, és így az nem válik teljesen automatikussá.

Úgy fogalmazott:

„A jövőre nézve a kormány világossá tette, hogy megőrizzük annak a lehetőségét, hogy eldöntsük, megjelenhet-e egy hírcikk a Facebookon, így automatikusan nem leszünk kitéve kényszerű egyezkedéseknek”

A keddi tárgyalások után Frydenberg is nyilatkozott a sajtónak, ő egyszerűen annyit mondott, „a Facebook újból ismerősnek jelölte Ausztráliát”. Megerősítette azt is, hogy a készülő jogszabályt valóban módosítani fogják, arról azonban nem árult el részleteket, pontosan milyen változásokat eszközölnek majd a hírekért díjat előíró Facebook-törvényen.

Brown erről a BBC-nek csak annyit árult el, hogy a Facebooknak már van egy, Nagy-Britanniára és az USA-ra kiterjedő programja, a News Tab, amelynek keretében egyes hírportálokkal fizetős partnerségi szerződést kötnek, amelynek keretében a híreiket a közösségi médiaplatform kiemeli, és a Facebookon belüli Newstab megjelenésért, amelyet már a techóriás szabályoz, fizetést is nyújt a szerkesztőségeknek. Minden bizonnyal ezt a partnerségi programot fogja speciális módon a platform Ausztráliára kiterjeszteni, így ők is dönthetnek arról, mely hírportáloknak fizetnek majd.

Az ausztrál Facebook-törvényt jelenleg a canberrai Szenátus tárgyalta, miután az alsóház azt már múlt hét elején megszavazta.

Eredetileg a helyi, jobboldali kormány terve az volt, hogy mintegy Facebook-adóként, a nagy hírportálok kapjanak hírcikkenként kompenzációt a közösségi médiacégtől a számukra előállított tartalomért.

Scott Morrison konzervatív kormánya a lépéssel ugyan globális precedenst is kívánt teremteni a globális techcégek megrendszabályozására, ugyanakkor az ausztrál politikai elit a velük nagyon barátságos, Rupert Murdoch ausztrál származású milliárdos sajtóbirodalmához tartozó nagy médiacégek nyomására kezdett bele a manőverbe. Legnagyobb médiacége, a NewsCorp lobbiereje állhat tehát amögött, hogy a korlátozó rendelkezés pont a csendes-óceáni államban került a törvényhozók elé.

Mark Zuckerberg platformja a tervekre múlt csütörtökön radikális lépéssel reagált: az általánosan, minden hírcikkért fizetést követelő törvényszöveg alsóházi elfogadása után egyszerűen az egész világon blokkolta az ausztrál híroldalak linkjeinek megosztását, így az ország hírportáljai pár napja már képtelenek bármiféle hírt, vagy cikket megosztani a platformon keresztül.

Így nem is csoda, ha a most körvonalazódó, óriási vihart kavart vita vége megegyezés lett, ugyanis mind a Facebook elég sokat kockáztatott a lépéssel, amelyet külföldi és magyar kommentátorok, politikai döntéshozók is autoriter lépésnek minősítettek, de az ausztrál kormány mögött álló, jobboldali médiaoligarchák számára is világos volt, sokat vesztíhetnek azon, ha a patthelyzet tartósnak bizonyul.

Ráadásul a törvényre reagálva a hírek elérésének szabályozásában ugyancsak érdekelt Google is belengette már, esetleg ők is korlátozásokkal oldanák meg a nem kívánt fizetségi kötelezettség megkerülését.

Noha a Facebook most, a tárgyalások előrehaladása után külön hangsúlyozta azt, partnerségi programjában a kisebb és szerényebb szerkesztőségeket is lehetőséghez juttatná a nagyokkal szemben, a mostani konfliktus lényegében a Murdoch-féle NewsCorp és Mark Zuckerberg vezérkara közötti különalkuval dőlt el.

A tervre az ausztrál kormány négy módosítással reagálhat, amelyek egyike a hírekért fizetés kötelezettsége alól felmenti a Facebookot, amennyiben az „kimutatható erőfeszítéseket tesz a kisebb médiacégek érdekeinek védelmére.” Szerintük a tárgyalások során minderre biztosítékokat kaptak.

(BBC News)