Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három hónappal ezelőtti adatokat adhatott Müller Cecília Szél Bernadettnek a szociális otthonok fertőzöttségéről

Ez a cikk több mint 3 éves.

90 napot várt Müller Cecília válaszára a szociális intézmények járványügyi helyzetével kapcsolatban Szél Bernadett, ami végül pénteken megérkezett ugyan, de használhatatlan és elavult adatokat kapott – erről a független országgyűlési képviselő számolt be vasánap Facebook-oldalán.

A hatályos jogszabályok szerint a tisztifőorvos már nem várhatott tovább a válasszal a hatályos szabályok szerint, de Szél Bernadett úgy véli, hogy az, hogy végül három hónappal ezelőtti adatokat kapott Müllertől, önmagában mutatja, hogy a törvény adta akár 90 napos hosszabbítás lehetősége mennyire kiüresíti az információs jogokat.

Tavaly novemberben Szél Bernadett a következőket próbálta megtudakolni a tisztifőorvostól:

  • hogy néznek ki országszerte a szociális otthonok aktuális fertőzöttségi adatai, és a járvány kezdete óta összesen hány és mely otthonokban jelent meg a vírus;
  • valamint azt is megkérdezte, hogy hányan hunytak el összesen a szociális otthonok lakói közül koronavírus következtében a járvány kezdete óta.

Szél beszámolója szerint Müller két táblázatot küldött, amiben nincsenek dátumok, vagyis nem tudni, hogy milyen időszakra vonatkoznak a benne található számok. És bár az ellenzéki politikus az aktuális és a teljes pandémiás időszakra vonatkozó adatokat kérte, a táblázat Szél feltételezése szerint csak a második hullám adatait tartalmazza, valószínűsíthetően szeptember elejétől november közepéig.

Ezek alapján szeptember és november közepe között 1039 gondozott hunyt el és 5 gondozó — vagyis már november közepére több mint hétszer annyi idősotthoni gondozott hunyt el, mint a járvány első hullámában, és Müller Cecília múlt pénteki beszámolója alapján még ez is a háromszorosára nőtt mostanáig.

A tisztifőorvos február 12-i ismertetése szerint a járvány második hullámában 865 intézményi telephely volt érintett, és a százezer gondozottból 23 007-nél igazolták a fertőzést, ami a gondozotti létszám 23 százaléka. Közülük 17 264-en már meggyógyultak, 840 gondozottat ápoltak kórházban, és 3316-an hunytak el.

A Szél Bernadett által kapott adatok (amelyek két mellékletben itt és itt megtekinthetők) szerint szeptember-novemberi időszakban a fővárosban 53-an hunytak el, 986-an a fővároson kívüli otthonban. November közepéig Győr-Moson-Sopron megyében volt a legsúlyosabb a helyzet a férőhelyek arányában: 109 áldozata volt a vírusnak 15 szociális otthonban.

Ugyanezen adatok szerint a soproni Balfi úti idősek otthonában ekkor 15-en hunytak el, Győrben 17-en, a mosonmagyaróvári Aranykor Idősek Otthonában 21-en. Országosan a legtöbb gondozott a 108 fős kiskunfélegyházai Szivárvány Intézményben hunyt el, november közepéig 23-an. 22 áldozata volt a járványnak a szolnoki idősek otthonában, 21 a miskolci Őszi Napsugár Otthonban, az ország egyik legnagyobb intézményében, 21 a budapesti Empátia Gondozóházban, 19 a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában, 16 a parádi idősek otthonában, 15 a lajosmizsei Harmónia Szociális Intézményben. A legkevésbé Komárom-Esztergom megyét érintett a járvány az idősotthonokat tekintve.

Szél azt is megjegyzi, hogy míg a járvány tavaszi hullámában naprakész adataink voltak a Pesti úti idősotthonról, mert Müller Cecília akkor gyakran arről beszélt a sajtótájékoztatókon , hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat fenntartásában levő otthonokban milyen a vírushelyzet. A második hullámban azonban eltűntek ezek a tájékoztatók, és egészen eddig hiába próbálta adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus, és ez hány embert érint, mostanáig nem adták ki az adatokat, és most is csak 90 nappal ezelőttieket.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán