Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány: a legjobb, ami történt, hogy megszületett Orbán rendszerének hazafias, európai, demokratikus ellenzéke

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédet tartott szombat délután, ezúttal – a járványhelyzetre való tekintettel – kivételesen online. Értékelésének egyik fő eleme természetesen az egész tavalyi évet meghatározó koronavírus-járvány volt, de sok szó esett például az egyetemek autonómiájának elvételéről is, a végére pedig azért a jövőbe is tekintett a DK elnöke.

Gyurcsány a járvány uralta elmúlt egy évvel kapcsolatban leginkább a személyes kapcsolatok hiányát és a megszokott élet megváltozását emelte ki, mint nehézség, annak mélyebb társadalmi és gazdasági hatásairól nem beszélt.

Emellett felvetette a kérdést, hogy helye van-e politikai vitáknak a koronavírussal kapcsolatban: mivel a közös életünknek az intézése, amiről beszélnünk kell, szerinte nagyon helyes, hogy ha közéleti vita tárgya, hogy jól végzi-e a kormány a járvány elleni védekezést. Hogy ha ez nemzeti ügy, akkor bennünket partnernek kell kezelni. Szeretnénk, ha beavatnának minket a dillemmákba, az elemzésekbe, az adatokba, hogy ha mi is szembesülhetnénk azokkal a választási lehetőségekkel, ami előtt állunk.

„Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak, és nem kezelhet minket úgy gyermekként, hogy felettünk uralkodik” – mondta.

Valami az elmúlt évben ledőlt annak a hamis mítosza, hogy bár a kormány lop, legalább tud kormányozni. „Ezek nem tudnak kormányozni”- mondta. Gyurcsány szerint kaszárnyafegyelmet tartanak saját pártjukban, hatalmi gépezetükben, választanak ellenségeket, akiket odadobnak koncnak, hogy az emberek  azzal legyenek elfoglalva, de közben a közjó szolgálata elmaradt.

„Ennyi csetlést-botlást, megkésett intézkedést, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot és lépést még soha nem láttunk. Mert most az ellenfél nem egy általuk kiválasztott ellenség, hanem maga a valóság. A magyar kormány szembetalálkozott a valósággal, és a valóság vereséget mért a magyar kormányra” – értékelte a kormány teljesítményét Gyurcsány.

A koronavírussal kapcsolatban még két kérdést tart fontosnak a pártelnök: oltassuk-e be magunkat vagy se, és ha igen, mivel? Szerinte magunkkal és másokkal szemben is az a felelős magatartás, ha beoltatjuk magunkat, a második kérdésre pedig úgy válaszolt: azt ajánlja, olyan vakcinával oltassák magukat az emberek, amit engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség, nem azt, amit a külügyminiszter engedélyezett. „Amíg nincs engedély, addig óvatosan” – fogalmazott.

Mindeközben zajlik a háttérben egy másik küzdelem – világított rá: egy szellemi hatalomátvételi kísérlet zajlik a kormány részéről, amit úgy gondolták, fel lehet gyorsítani a járvány „iszonyú drámája” közepette. Ez a folyamat kezdődött a CEU-val és a Magyar Tudományos Akadémiával, most pedig folytatódik az egyetemekkel: a modellváltással történő privatizáció a nemzeti vagyon ellenérték nélkül magánkézbe adása a kormányhoz közelálló emberek részére.

„Annak a feltételnek a megteremtése, hogy a magyar felsőoktatás szellemi sokszínűsége és szabadsága megszűnjön, és a kormány által preferált ideológiai-szellemi börtönökké változtassák őket”

– mondta.

A teljes magyar felsőoktatást odaadják néhány embernek, és innentől a demokratikusan választott képviselőknek nem lesz közük hozzá. Gyurcsány figyelmeztette Orbánt: a szabad szellem mindig kritikus volt. Az egyetemek a szabad szellem terepei, a kormányfő azonban „a szellemi kaszárnyát” szereti. Ezt a szellemi polgárháborút meg kell vívni – tette hozzá.

Szerinte Magyarországon befejeződött a huszadik, de nem kezdődött el a huszonegyedik század, mivel a múlt vitáinak fokságában vergődünk, és nem arról beszélünk, hogyan lesz sikeres ez az ország, és mit kell ehhez tenni. Véleménye szerint éles, gondolkodásbeli, szellemi, kulturális különbség választja el a két oldalt, de össze kell kötni a múltat a jelennel és a jövővel – csak  ehhez most már elsősorban a jövővel kellene foglalkozni, „mert a múlttal foglalkoztunk már eleget”.

Persze történtek jó dolgok is – folytatta beszédét Gyurcsány:

a legjobb, ami történt, hogy megszületett Orbán rendszerének hazafias, európai, demokratikus ellenzéke, ami politikatörténeti jelentőségű.

„Hosszú idő kellett hozzá, belátom” – mondta, de szerinte azért tartott eddig, mert mindenkinek meg kellett értenie: Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik, hanem alapvetően egy autokratikus, sok tekintetben diktatorikus rendszerben kell fellépnie egy olyan ellenzéknek, amelyiknek esélye csak akkor van legyőzni a rendszert és helyreállítani a normalitást, hogy ha közös választási erőként mutatja meg magát. Ezt az egységet nem egyik vagy másik párt vagy politikus teremtette meg, hanem valójában a hazafias kötelezettség közös felismerése történt meg – mondta.

Személyes tapasztalatai alapján az ellenzéki politikusok végtelenül kompromisszumképesek és nyitottak, szivárogtatás, komoly konfliktus, vita, nézeteltérés soha nem került nyilvánosságra, mert elmondása szerint nem is volt ilyen. Gyurcsány szerint az eddig vezető útra büszkék lehetnek, az előttük álló úton pedig az alázat lehet a zsinórmérték, mert iszonyatos munka áll előttük. „De hogy ha ilyen tempóban tesszük a dolgunkat, akkor végig fogunk menni ezen az úton” – mondta, majd az ellenzék 2022-es támogatását kérve zárta beszédét.

Címlapkép: Demokratikus Koalíció