Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: A védettségi okmány különleges engedményeket adhat, húsvétra minden regisztrált megkaphatja az oltást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Húsvétra a kínai vakcina bevetésével akár minden regisztráltat be tudnak majd oltani, és azok, akik megkapják a „védettségi okmányt”, előnyöket élvezhetnek, de erről a jövő héten induló konzultáció dönt majd – mondta el Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorának adott, szokásos péntek reggeli interjújában.

A számokról azt közölte, jelenleg 310 448-en kapták meg az oltást és 380 000 ember átesett már a betegségen, ennyi védett ember van. A fertőzési adatok, amik sokáig lefele görbültek, most ismét felfele indultak el. Így ma 1860 új fertőzöttet és 99 elhunytat regisztráltak hazánkban. 299-en vannak lélegeztetőgépen, és közel négyezren szorulnak kórházi kezelésre.

„Bár már úgy éreztük, hogy kifele futunk ebből, egész Európában a kedvező tendenciák megfordulása történt, Kásler miniszter úr szerint ennek nincs egyértelmű, igazolt magyarázata, de az angol vírus erőteljesebb jelenlétének tulajdonítják ezt a hatást.”

A kormányfő úgy látja, hogy nem szükséges további szigorításokat bevezetni, a vakcinákkal tudnak annyit javítani a helyzeten, mint amennyi a „rossz hatás”. Két görbét kell nézni: beoltott emberek száma és az új fertőzöttek száma.

Ha kínai vakcinával is elkezdenek oltani, akkor húsvétig mindenkinek, aki mostanáig regisztrált, azaz több mint 2,4 millió embernek tudnak majd védettséget biztosítani.

A miniszterelnök szerint jelenleg azt sem tudni biztosan, hogy a vakcinák milyen időtartamra nyújtanak védettséget, ez a legtöbb gyártónál hivatalosan 6 hónap. Ezrét a „portyázókat és a fürkészőket” folyamatosan mozgatni kell, hogy hónapok múlva is legyen folyamatos beszerzés.

Az EU-nak nem az a baja, hogy kedvezőtlen üzleteket köt, hanem az idő, hogy későn kapják meg a vakcinát. Orbán Viktor szerint most aki időt nyer, életeket nyer. Hiába szerzi be jó megállapodások mentén az Unió az oltóanyagokat, de ha az csak július, augusztus, szeptemberben érkezik, akkor addig naponta száz ember meghal itthon, ami megengedhetetlen.

A héten elkezdenek a szputnyikkal oltani, a kínai vakcinából is megérkeztek a vizsgálathoz az ampullák. „Minden szállítmányt meg kell vizsgálni, ami Kínából érkezett, hogy az adott adag alkalmas-e az oltásra” – mondta a miniszterelnök.

„Nem bízom jobban a brüsszeli népegészségügyi központban, mint a magyarban. Nem kell nemzeti kissebségi érzésünknek lennie. Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni.”

Jövő héten indul az online konzultáció. Ma délután véglegesítik az 5-6 kérdést, erről most nem mondott többet, de azt reméli, hogy sikeres lesz, ez ugyanazon az online felületen zajlik majd, mint a regisztráció.

A védettségi okmányról elmondta, azt „saját kútfőből” vezetik be, néhány országban voltak filozófiai mélységű viták, hogy szabad-e ilyet alkalmazni. Végül úgy döntöttek, hogy megteszik az előkészületeket, ha az emberek úgy gondolják, hogy a védettséget élvező embereknek nagyobb szabadsága lehet.

„Három fajta csoport van, azok akik megkapták az oltást, a fertőzöttségen hivatalosan átesettek és a legnehezebben előhozható csoport, azok, akik tünetmentesen estek át a betegségen.”

Szerinte a vállalkozásokat is segítheti ez az okmány, azzal, hogy megengedi a védettséget élvezők számára akár a szálláshelyek vagy a teraszok használatát.

A konzultációból kiderül majd, hogy mit gondolnak a magyarok arról, hogy szabadon élhet-e az, aki már átesett a fertőzésen, akkor is ha „én még nem”.

A leginkább sérülékeny ágazatokban sok az egyéni vállalkozó, a számukra nyújtott segítséggel kapcsolatban Orbán azt mondta, a legfontosabb mindenki számára hogy annyi védett, oltott ember legyen, hogy megszűnjenek a korlátozások, de van bértámogatás és kedvezményes hitel.

Az újraindítási akciótervben fontos a 10 milliós kamatmentes hitel, amit a kisvállalkozóknak biztosítanak, ennek a részletei a véglegesítés állapotában vannak, hamarosan igényelhető lesz. A pénzügyminisztert arra kérte, hogy legyen ez felülről nyitott.