Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyolcvan éven felüliek sora maradt le az oltási listáról, és nem tudni, mikor kaphatnak majd

Ez a cikk több mint 3 éves.

Múlt pénteken írta meg a 24.hu hírportál egy olvasója beszámolója alapján, hogy akadt olyan 86 éves férfi, aki a háziorvosa és az irányelvek szerint is kellett, hogy oltást kapjon a héten, ám ez mégsem történt meg. A beszámoló szerint az idős férfi hiába töltötte ki, és küldte vissza postán a VakcinaInfó regisztrációs levelét, orvosa szerint a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK)  egyszerűen nem küldte át neki adatait, a regisztrációs listából pedig neve hiányzott, ezért nem is tudta őt beoltani.

Mára több olvasói levélből az körvonalazódott, hogy a probléma nem egyedi és elszigetelt, tömeges hibáról lehet szó.

A 24.hu-nak számos olvasó jelezte, idős szülője, nagyszülője ugyanabba a helyzetbe került, mint a korábban ismertetett eset szereplője. A helyzet azután alakult ki, hogy február 4-én az oltási terv második ütemében a 65 év feletti magyyarok új koronavírus elleni oltása is elkezdődött. Ennek keretében mintegy 1080 háziorvosnál kaphatott rendelőnként tíz 80 év feletti ember Moderna-vakcinát.

Ahová a Moderna-szállítmányokból, amelyeket a magyar kormány az EU-n keresztül szerzett, már nem jutott, ott a háziorvosoknak lehetősége van rendelőnként a körzethez tartozó hat, 80 év fölötti embert beutalni a legközelebbi kórházi oltóközpontba, ahol az ott biztonságosan tárolt Pfizer oltóanyaggal pótolhatták a hiányt.

Ennek ellenére a héten számos 80 év fölötti ember hiába próbálta elérni, hogy az első dózist ők is megkaphassák.

Számos idős ember rokona, miután kiderült, minden erőfeszítésük  ellenére sem szerepelnek az oltásregisztrációban, levelet írtak a vakcinainfo.gov.hu honlapon megadott elérhetőségekre, ahonnan azonban csak sablonválaszt kaptak, ami úgy szólt:

„A NEAK a közölt személyes adatokat a részére megadott szempontrendszer alapján az általa vezetett nyilvántartásokkal összeveti és annak eredményéről az érintett háziorvosát tájékoztatja a koronavírus elleni védőoltás beadhatóságának megállapítása érdekében. A NEAK adatkezelésének célja továbbá a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos igények minél pontosabb felmérésében és az oltás minél hatékonyabb megszervezésében való közreműködés. A NEAK a közölt személyes adatokat az intézkedések megtételéhez szükséges időtartamban kezeli, ezt követően törli.”

Mások a rendelőben döbbentek rá, hogy nem csak az ő hozzátartozójuk de még mintegy tíz hasonló korú ember is lemaradt az oltási listákról egy rendelői körzeten belül.

Miközben tehát hivatalosan az oltási terv következő fázisában kísérleti jelleggel már körülbelül 40 ezer időst beoltottak, úgy tűnik, számos ember, akire ez a kör vonatkozott volna, egyszerűen elveszítette vakcina-regisztrációs adatait, és nem látszik még, hogyan juthat hozzá a védőoltáshoz a jövőben.

Ennek fényében kifejezetten érdekes, hogy a terv következő fázisában elvileg első ütemben országosan naponta 100 080, a második ütemben pedig már egyenesen 250 200 oltással kellene végezniük majd.

Címlapkép: MTI/Varga György