Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frakcióülésen fedte fel a járvány utáni nyitási tervét Orbán

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szezonnyitó frakcióülést tartott a parlamentben ma a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportja, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A 24.hu információi szerint a miniszterelnök mintegy kétórás expozéban magyarázta óvatos, fokozatos nyitási tervét, járványintézkedéseit, a védőoltások kiosztásának menetét és az orvosok béremelésének ügyét is.

Orbán hangsúlyozta parlamenti képviselői előtt, mindenkit óvatosságra int a korai nyitás követelése terén, mert mint elmondta, az óvatlanságnak súlyos ára lenne, mint ahogy azt több, európai ország példája is mutatja. Ahol feloldották a tilalmat egyik napról a másikra, ott Orbán szerint durván romlottak a statisztikák.

Ehelyett belső információk szerint a kormányfő mostani expozéjában azt hangsúlyozta, hogy fokozatos, apró lépésekben történő nyitási tervre készülhetnek,  ami az „átoltottság mértékétől, tehát a beoltottak társadalmon belüli arányától függően valósul majd meg.

Sürgette Orbán azt is, hogy amint a „vírusidőszak” végére pontott tehetünk, de legkésőbb ősztől a kormánypártoknak „kampányüzemmódba kell kapcsolnia”, hiszen addigra nyakukon lesz a 2022 tavaszi országgyűlési választás is.

Orbán mostani, képviselőtársainak szánt szavai azután hangzottak el, hogy néhány nappal ezelőtt, a Kereskedelmi- és Iparkamara évnyitó ülésén már részletesen beszélt arról is, „újraindítási tervet” vezet be a kormány a járványból való gazdasági kilábalásra, ennek első, és legfontosabb elemeként pedig a kis- és középvállalkozásoknak célzott, alacsony kamatozású, és 3 éves törlesztési moratóriummal nyújtott hiteleket jelentette be.

Ezenkívül már arról is beszélt, február közepén új Nemzeti Konzultációs kör indul a nyitás kérdéseiről, ezzel szemben a kiszivárgott információk szerint a kormánynak erre már kész terve és szempontjai állnak készen, nem világos tehát, hogy az ezúttal online konzultációban mire válaszolhatnak az emberek.

Mint ismert, a 2020-as, nyári nyitást is hasonló konzultációs kampánnyal vezették be Orbánék, és azzal indokolták meg a járványhelyzet miatt szigorítások ideiglenes feloldását is. Az őszi, második hullám alatt azután szeptember és október folyamán is kirobbant a fertőzések száma, és egyre több lett a halálos áldozat is.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán