Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A korlátozó intézkedések igazolására nyomást gyakorolt a német belügyminisztérium a kutatókra

Ez a cikk több mint 3 éves.

A németországi belügyminisztérium Horst Seehofer belügyminiszter (CSU) irányítása alatt 2020 márciusában több kutatóintézet és számos egyetem tudósait is azzal bízta meg, hogy állítsanak fel egy modellt a szigorú járványügyi intézkedések igazolására. A tudósok modelljére építve született az a tanulmány, amely azzal számolt, hogy Németországban egymillió áldozata lesz a koronavírus-járványnak, írja a Welt am Sonntag által feltárt eset kapcsán a Focus híroldal.

A belügyminisztérium a Robert Koch Intézetet (RKI) és más intézmények kutatóit bízta meg azzal, hogy készítsék el a modellt, amely alapján a szigorú lockdown elrendelhető.

Noha az utasítás és a megbízás nyomán született modellszámítás is titkos volt, az utóbbi tavaly márciusban „kiszivárgott” az újságokhoz. Röviddel később pedig ez alapján a modell alapján rendelte el a kormány – a tartományokkal összhangban – az egy hónapig tartó, szigorú kijárási korlátozásokat, amelyeket csak április közepén enyhítettek.

A Welt am Sonntag birtokába jutott minisztériumi levelek szerint Markus Kerber, a németországi belügyminisztérium államtitkára

arra kérte a kutatókat, hogy dolgozzanak ki egy modellt, amely alapján „megelőző és elnyomó intézkedéseket” lehet tervezni.

A tudósok által készített modell és a 4 oldalas tanulmány alapján a minisztérium a szigorú járványügyi intézkedéseket kívánta igazolni.

A tudósok négy nap alatt készítettek el a „titkos tanulmányt”, amely röviddel később bekerült a médiába.

Az akkor kidolgozott modell arról szólt, hogy a „legrosszabb esetben” akár egymillió németországi halottja is lehet a járványnak és a 80 milliós országban 57 millió ember eshet át a fertőzések 2020 folyamán, amennyiben a kormány nem hoz szigorú intézkedéseket.

Németországban kevesebb mint egy év alatt 63. 271 életet követelt a járvány. Eddig 2 millió 300 ezren fertőződtek meg. Az országban most is szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben.

(Welt Am Sonntag, Focus, Nordbayern, Azonnali)
Címlapkép: MTI/Mónus Márton